De Bredase maand van de geschiedenis is weer begonnen

Foto: BredaNu

Het is weer tijd voor de ‘Maand van de geschiedenis’. De komende maand zijn er in de Nieuwe Veste, Stadsarchief Breda en Stedelijk Museum Breda allerlei verschillende activiteiten te doen rondom het thema ‘’Eureka!” Dat wil zeggen dat tijdens dit evenement in het teken staat van uitvindingen. Deze projecten zijn van kunstenaars jong en oud.

Op 30 september opende wethouder Marike de Nobel (GroenLinks) de ‘Maand van de Geschiedenis’ in Breda. Vanaf dan kan er heel de maand Oktober publiek van alle leeftijden langskomen om de verschillende activiteiten te bezoeken.

De activiteiten

Tijdens de ‘Maand van de geschiedenis’ is er veel te zien en te doen. Zo is er bijvoorbeeld het ‘AI Parfum’. Ook moderne uitvindingen maken deel uit van dit evenement. Deze uitvinding is bijzonder omdat het de eerste parfum is dat uit zichzelf geuren kan creëren door hulp van AI. Het parfum is ontworpen door de technologische-kunstenaar Frederick Duerick die het de naam Algorithmic Perfumery heeft gegeven. Hij zal hier meer over vertellen op 5 oktober in de winkel bij de Ginnekenstraat 78.

Ook is er het fenomeen de ’Androïde Klarinettist’. Deze uitvinding van de Bredase instrumentenmaker Van Oeckelen (1798-1865) was een van de eerste robotklarinettisten ter wereld. De expositie genaamd ‘De droom van de androïde’ is op 15 oktober te zien in het Stedelijk Museum van Breda.

Over het evenement zelf

Het is de twintigste keer dat de ‘Maand van de geschiedenis’ georganiseerd wordt. Jaarlijks worden er honderden evenementen en activiteiten georganiseerd rondom een historisch thema. Wil je zelf ook een activiteit organiseren dan kan dat. Je kunt je daarvoor gratis aanmelden op de website van de Maand van de Geschiedenis.