Bevrijdingsfestival Breda groots aangepakt

De Haven, archieffoto | Foto: BredaNu

Breda heeft nooit eerder een grootschalig Bevrijdingsfestival georganiseerd. “Daar moest verandering in komen,”, aldus ondernemer René de Vos van Biercafé de Huiskamer zag hierin een kans om iets te bieden wat er voorheen nog niet was in Breda en omgeving. Het Bevrijdingsfestival Breda biedt een divers programma voor jong en oud.

Herdenken van de geschiedenis

Het is belangrijk om stil te blijven staan bij onze geschiedenis en ons te beseffen dat het een groot recht is om te leven in een vrij land.” Daarom herdenken we op 4 mei de slachtoffers, want de geschiedenis laat zien dat herstel van vrijheid vaak grote offers vraagt. We vieren onze vrijheid op 5 mei. Dit initiatief geeft ook aan jongere generaties de mogelijkheid om dit op hun eigen manier te doen’’, aldus burgemeester Depla.

Zo zal er op donderdag 4 en vrijdag 5 mei een fototentoonstelling te zien zijn in de historische Vishal, in het teken van de bezetting en bevrijding van Breda tijdens de Tweede Wereldoorlog. ’s Avonds zend de organisatie op het terras de Nationale Herdenking op de Dam uit. Trompettist Bart van der List zal live de Taptoe blazen.

Opening Bevrijdingsfestival

Op vrijdag 5 mei opent Paul Depla het Bevrijdingsfestival Breda om 14.00 uur door het bevrijdingsvuur te ontsteken. Voor het ontsteken van dit vuur is er een samenwerking met de bevrijdingsloop Breda aangegaan. Het vuur dat op 4 mei in Wageningen is ontstoken, zal tijdens een hardloop parcours in de nacht van 4 op 5 mei naar Breda komen.

Het programma omvat een gevarieerde line-up van live-muziek, met optredens van verschillende bands en DJ’s. Het feest op het Havenplein zal door gaan tot 23.00 uur. Daarna zal het feest tot in de late uurtjes doorgaan in de omliggende horeca.

Samenwerking

Het Bevrijdingsfestival Breda is mogelijk gemaakt dankzij de nauwe samenwerking tussen verschillende organisaties, waaronder Stichting 4 mei Dodenherdenking Breda, het Maczek Memorial, de Bevrijdingsloop Breda en LM Studios.