Connie Palmen spreekt over rouw en verlies bij Zuylen

Uitvaartorganisatie Zuylen heeft weer een aantal namen gestrikt voor haar jaarlijkse ‘Betekenisvolle Bijeenkomsten’. Zo komt dit jaar schrijfster Connie Palmen naar Breda. Maar ook schrijver Jan Geurtz, kunstenaar Eric Cremers, huisarts Bart Meijman en artiest Luna Zegers zullen het thema rouw verkennen. Geurtz opende op 22 oktober de 24ste editie.

“Connie Palmen heeft het een en ander meegemaakt op het gebied van rouw door het verlies van haar partners Ischa Meijer en Hans van Mierlo. We zijn heel blij dat zij bij ons te gast is”, zegt organisator Lisianne Fennema. Ze is er trots op dat ze er samen met Zuylen-directeur Roel Stapper en gespreksleider Simone Trier opnieuw in is geslaagd vijf sprekers naar Breda te halen. “We gaan daarbij niet over een nacht ijs. We willen bewaken dat onze bijeenkomsten voor ieder wat wils hebben.”

Wat dat laatste betreft: auteur Jan Geurtz is de eerste gast van de bijeenkomsten en zet rouw in het Tibetaans boeddhisme centraal. “Het leek ons heel interessant te horen hoe het boeddhisme omgaat met de momenten in het leven waarin je jezelf weer moet uitvinden in verhouding tot het verlies van een dierbare.”

Rouw en humor

Van een heel andere orde is de bijeenkomst van Eric Cremers, die humor aan rouw verbindt. Fennema: “Eric is een huisarts die gefascineerd is door de humor. Hij geeft een soort snelcursus humorologie waarin hij op zoek gaat naar de balans tussen zwaarte en lichtheid.”

Ook de donkere kant van het bestaan wordt niet geschuwd tijdens de bijeenkomsten bij Zuylen. Bart Meijman verkent op voorzichtige wijze het taboe van de dood en de keuze voor een waardig levenseinde. “Moet je bij een ernstige ziekte kiezen voor een levensverlengende behandeling of kies je voor kwaliteit van de tijd die je nog hebt?”

Luna Zegers zorgt voor een bijzonder slotakkoord aan de 24ste editie. De zangeres, componiste en schrijfster brengt haar Spaanse dansvoorstelling Solo, die ze vernoemd heeft naar haar gelijknamige boek. “Met haar dans en flamencozang neemt ze de bezoekers mee in haar reisverhaal en haar transformatie die ze tijdens die reis heeft doorgemaakt.”

Collectieve nazorg

Zuylen ziet elke bijeenkomst als een moment van collectieve nazorg. “Ze zijn bedoeld voor iedereen die met de dood en rouw te maken heeft in Breda en omstreken”, zegt directeur Roel Stapper. “We streven naar erkenning en herkenning van rouw. We proberen daarbij een zo breed mogelijk palet aan te bieden. Van heftig en aangrijpend tot een verlichte, komische noot. Levensbeschouwing is ook regelmatig een onderdeel. Zo hopen we diverse doelgroepen aan te spreken.”

De bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website van Zuylen.

Alle bijeenkomsten vinden plaats in Aula Brabant aan Tuinzigtlaan 11 in Breda. Programma: 22 oktober: Jan Geurtz (14.00 uur); 26 november: Connie Palmen (14.00 uur); 10 december: Eric Cremers (14.00 uur); 14 januari: Bart Meijman (14.00 uur); 3 maart: Luna Zegers (14.00 uur).