Lacrosse in 2028 op de Olympische Spelen, nu al in Breda

Het Internationaal Olympisch Comité heeft bekendgemaakt bij de Olympische Spelen van Los Angeles 2028 de sport lacrosse op te nemen in het Olympische programma. Lacrosse is een relatief onbekende sport, maar wordt bij een club in Breda al enthousiast gespeeld.

Breda Bigfoots Lacrosse maakt deel uit van een netwerk aan lacrosse clubs in West-Brabant. Op vrijdagavond traint de club bij de Bredase Hockey Vereniging Push. Trainer en oprichter Daniël Sterenborg is erg enthousiast om de sport in het Olympische programma te zien. Hij hoopt dat het mensen ook enthousiasmeert om lacrosse een poging te geven. “De oproep is: kom iets nieuws proberen, kom iets leuks proberen. Is het niks voor jou, prima, maar neem mee wat je hebt geleerd hebt bij een volgende sport”, zegt Sterenborg, “Of andersom, ben je uitgekeken op je huidige sport en wil je iets nieuws proberen? Kom dan ook bij ons, want wij kunnen ook dingen die je daar hebt geleerd, hier gebruiken.”

Veel mensen weten niet, of niet precies, wat lacrosse is. De teamsport wordt gespeeld met een stok met een netje. Door over te spelen en het er af en toe hard aan toe te laten gaan, maken teams van 10 spelers punten tegen elkaar met een rubberen bal. De versie van lacrosse die naar de Spelen gaat, wordt echter met 6 spelers gespeeld. Lacrosse SIXES is sneller en wordt op een kleiner speelveld gespeeld. Ook is er minder fysiek contact, wat het laagdrempeliger kan maken voor een beginner. Aanmelden voor een les kan via de website van Bigfoots Lacrosse.