Zestig jaar NAC-beleving in een boek: ‘Je kon gewoon een potje kaarten op het veld’

‘Hij gaat de singel in’ is geschreven door supporter Wiet Kerkhoven en oud-politieagent Roel Holvast. Beide hadden in het verleden veel contact met elkaar bij de wedstrijden van NAC. Ze besloten een boek te schrijven over de belevingen rondom de voetbalclub, vanuit de perspectieven van onder andere supporters en politie.

Co-auteur Holvast werkte in het verleden vaak als politieman rondom de wedstrijden van NAC Breda. Hij heeft de rol van de politie zien veranderen: “In de jaren 80 was veiligheid echt iets van de politie. Als er een dronken supporter het veld op rende gingen wij er achter aan. Dat is gelukkig nu anders, maar we hadden toen vrij veel bemoeienis met de voetbalclub.”

In het boek komt ook de “rauwe” supportersbeleving aan bot. In combinatie met de pieken en dalen die de club heeft meegemaakt. Volgens Kerkhoven, als vijftig jaar seizoenkaarthouder, heeft die beleving en ook het hooliganisme ook een transformatie ondergaan. “In het oude stadion (aan de Beatrixstraat, red.) kon je daar nog veel van merken. De tweede helft van de jaren tachtig was heel vredelievend. Dan kon je gewoon een potje kaarten op het veld en langzamerhand kwam dat weer op. Maar in het Rat Verlegh Stadion is het veel moeilijker. Als er dingen uit de hand lopen is het vaak buiten het stadion. Dat zijn dan wel incidenten.”

Wil je het hele interview met de schrijvers zien? Kijk dan donderdag van 18.00 uur naar het programma Met Passie Gemaakt op BredaNu.