NAC zet grote stap richting Eredivisie

In een sidderend Rat Verlegh Stadion heeft NAC dinsdagavond een reuzenstap gezet richting promotie naar de Eredivisie. Dit deed het door in het kader van de nacompetitie met 6-2 te winnen van Excelsior.

De wedstrijd begon iets later dan gepland doordat het vele vuurwerk vanaf de tribune voor veel rookontwikkeling zorgde. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken begonnen NAC en Excelsior beiden vol aanvallende intenties. Hierbij pakte NAC het initiatief en waren het de gasten uit Rotterdam die reageerden. In de zesde minuut resulteerde dit in de eerste kans namens de thuisploeg. Fredrik Jensen haalde ongenadig hard uit maar de bal vloog ruim naast.

Voorsprong en kansen over en weer

In de twaalfde minuut was het NAC dat via een hoekschop op voorsprong kwam. Fredrik Jensen kopte de bal door waarna Aimé Omgba hem bij de tweede paal binnen kon werken. Direct na de 1-0 ging Excelsior op zoek naar de gelijkmaker, NAC bleef de bovenliggende partij en daarom kwam het ook uit de lucht vallen dat Lamprou de bal op kon pikken na matig verdedigen van de Bredanaars. De bal kwam terecht bij Lance Duijvestijn die met een fraai stiftje de gelijkmaker binnenschoot.

NAC herpakt zich in tumultueuze slotfase

Vervolgens nam de thuisploeg weer een corner op gevaarlijke wijze. Deze haalde de maker van de 1-1 nog van de lijn. Dit deed hij echter met de hand en dus kon hij het veld ruimen. Dominik Janošek mocht de strafschop nemen en schoot deze rustig binnen, NAC herstelde hiermee de voorsprong en bovendien had het nu een man extra. NAC maakte goed gebruik van de man meer situatie na de rode kaart. Niet veel later scoorde NAC opnieuw. Ditmaal liet doelman Van Gassel de indraaiende bal uit zijn handen glippen waarna Jan van den Bergh deze in het lege doel kon tikken. Het werd overduidelijk een lastige opgave voor Excelsior, ware het niet dat zij enigszins werden geholpen door doelman Van de Merbel van NAC die Benita na een zeldzame tegenaanval vloerde. Ook dit werd een penalty die Troy Parrott vervolgens hard binnenschoot. Zo maakte Excelsior op slag van rust toch nog de 3-2.

Eenzijdige tweede helft

In een tweede helft waarin Excelsior wist dat het voornamelijk tegen moest houden was het voornamelijk NAC aan de bal en in de aanval. Dit zorgde er niet voor dat NAC echt grote kansen creëerde. Dit veranderde toen Arthur Zagre na een harde tackle plotseling zijn tweede gele kaart kreeg. Excelsior kwam met negen man te staan en NAC kon bijna gelijktijdig de 4-2 maken via een van richting veranderd schot van Martin Koscelnik. NAC maakte de overwinning nog wat groter door via Ómarsson ook nog de 5-2 en de 6-2 te maken. Met deze overwinning heeft NAC zich een uitstekende uitgangspositie verworven voor de return. Deze is op zondag 2 juni en wordt gespeeld in Rotterdam.