Dick (73) traint voor zijn 35ste Singelloop

Dick de Kort is met recht een Singelloopveteraan te noemen. Momenteel traint hij voor zijn deelname aan de komende editie op 2 oktober. Het wordt voor Dick de 35e keer dat hij meedoet. Als 73-jarige en na verschillende operaties wil de halve marathon helaas niet meer lukken, maar vijf kilometer zit er zeker nog in.

De fanatieke loper heeft door de jaren heen behoorlijk wat kilometers afgelegd. “Ik ben lid geweest van AV Sprint. Toen ik verhuisd ben, ben ik bij Achilles in Etten-Leur gaan lopen. Maar Breda trok mij altijd wel en ik vond de Singelloop erg leuk.” En van het een kwam het ander: Dick deed vanaf dat moment elk jaar mee.

Door de Ginnekenstraat

In de loop der tijd is het parcours van de Singelloop wel een paar keer veranderd. “In het begin liepen we echt door de Ginnekenstraat en overal doorheen. Maar de laatste jaar is het wat standvastiger.” Dick vertelt dat het eigenlijk de 36e keer is dat hij meeloopt. “Want voordat de Singelloop begonnen is, hebben ze een keer een halve marathon georganiseerd rond het bos”

En het bos is ook de plek waar hij vaak traint. Met zijn opvallende gele jas rent hij over de paden van het Liesbos in Prinsenbeek. En bij zijn atletiekvereniging gaan er wekelijks ook nog wat rondjes doorheen.

In de lappenmand

De afgelopen jaren gooide het coronavirus roet in het eten voor de Singelloop. Maar stiekem kwam dat voor Dick goed uit, want hij herstelde net van een aantal operaties. “Ik heb een knieoperatie en een hartoperatie gehad. En een operatie aan een levercyste. Maar dat is gelukkig allemaal achter de rug en ben nu weer in de situatie dat ik kan lopen. Weliswaar heel wat langzamer dan ik ooit gedaan heb, maar ik vind het nog steeds leuk.”

Wat het lopen nu zo leuk maakt voor Dick? “Ik weet het niet, ik ben verslaafd. Ik kan het gewoon niet meer missen. En ook de contacten met elkaar in de groep.” Komende zondag legt Dick zijn vijf kilometer af. “Een heerlijk gevoel, dat ik het weer gered heb. Het is geweldig.”