Christ organiseert wijkreünie: ‘Je kan een man uit Tuinzigt halen, maar je krijgt Tuinzigt nooit uit z’n hart’

Hoewel Christ van Althuis al een tijdje niet meer in Tuinzigt woont, begon het een paar jaar geleden toch te kriebelen. Want hoe leuk zou het zijn om weer eens een keer samen te komen met iedereen van toen? En zo geschiedde, want op zondag 9 oktober vindt er in Café-Zalencentrum Het Witte Schaap een reünie plaats voor alle huidige én oud-bewoners van de wijk.

“Als je wat ouder wordt, dan krijg je meer ruimte om terug te kijken”, vertelt Christ voor het café waar de reünie plaats zal vinden. Het Witte Schaap is voor veel Tuinzigters een bekende plek. Menig verjaardag, jubileum of communie van wijkbewoners is er gevierd. In gezelschap van wat vrienden opperde Christ het plan om een reünie te organiseren. Aanvankelijk voor de voormalige wijkdrumband Rozenkransschool. “Maar al snel vonden we daar geen gehoor. En toen dachten we, we gaan voor een reünie van alle oud- en huidige bewoners van Tuinzigt.”

Trots

De reünie had eigenlijk een paar jaar geleden al plaats moeten vinden, maar door de coronabeperkingen werd het plan in de ijskast gezet. Medeorganisator Ivonne Peeters kijkt ernaar uit om herinneringen op te halen met de medewijkbewoners. Ze woont er al haar hele leven, dus kent veel mensen van jongs af aan. Gezamenlijk hebben we veel ontwikkelingen in de wijk meegemaakt . “Het is altijd een wijk geweest waar we altijd voor elkaar klaar staan, in moeilijke tijden en in goede tijden.” De wijk is in de afgelopen decennia natuurlijk veranderd, net als de andere wijken in Breda. Bewoners vertrokken en nieuwe Tuinzigters kwamen ervoor in de plaats. “Dat is allemaal samen gegaan en dat leeft en dat doet met elkaar, dat gaat goed. Dat is iets waar we toch wel trots op zijn, dat het altijd goed is gegaan.”

Hoewel Christ al enige tijd niet meer in de wijk woont, speekt hij zeker nog met trots over Tuinzigt. “Je kan een man uit Tuinzigt halen, maar je krijgt Tuinzigt nooit uit z’n hart.” Zowel Christ als Ivonne weten dat andere Bredanaars soms hun mening al klaar hebben over de wijk. Maar daar trekken de organisatoren zich weinig van aan. “We weten zelf hoe we zijn en hoe we op elkaar reageren. We zijn gewoon trots op onze wijk en hebben onszelf altijd staande weten te houden. Ook door moeilijke tijden heen,” vertelt Ivonne. “Ik wil nog wel eens zien of het in andere wijken ook zo leeft zoals bij ons.”

De reünie vindt plaats op zondag 9 oktober bij Café-Zalencentrum Het Witte Schaap. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van het evenement.