Swim to Fight Cancer van start: ‘Er is ruimte om te praten en ieder doet dat op z’n eigen manier’

Ruim 500 deelnemers doen in 2022 mee aan Swim to Fight Cancer | Foto: Sophie van Deelen / BredaNu

Swim to Fight Cancer 2022 is van start gegaan. Iets meer dan 500 deelnemers hebben de afgelopen tijd geld ingezameld voor de strijd tegen kanker. Dat is op zich al een mooie prestatie, maar ze moeten er nog iets voor doen. De deelnemers duiken vandaag in groepjes het water van De Kuil in Prinsenbeek in om hun sportieve ’tegenprestatie’ te leveren.

Veel mensen die vandaag meedoen, of iemand komen aanmoedigen, doen dat met een verhaal. Vrijwilligster Patricia weet daar alles van. Zij staat bij de uitgifte van de enveloppen met onder andere badmutsen voor de deelnemers en spreekt vrijwel iedereen. “Er zijn mensen die inderdaad heel gespannen zijn, die komen soms ook hun verhaal vertellen. Er zijn mensen die uitbehandeld zijn en toch dit willen doen. En mensen die enthousiast zijn omdat ze dit kúnnen doen, omdat ze genezen zijn.”

Patricia vangt de deelnemers op bij hun aankomst.

Zo zal het een dag van gemengde gevoelens zijn. De een viert het leven, een ander staat stil bij verdriet of verlies. “Er is ruimte om te praten en ieder doet dat op z’n eigen manier”, vertelt Patricia.

Om 14:30 klinkt het startschot en duiken de zwemmers, individueel of in teamverband, het water in. BredaNu is de hele middag live aanwezig bij het evenement. De uitzending is te volgen op de radio (107.3 FM, via de digitale radio of via de livestream op de website).