Sticker moet rolstoeltoilet zichtbaarder maken

Foto: BredaNu

Misschien heb je de ronde blauwe sticker al ergens gespot in Breda. Het betekent dat er een rolstoeltoilet aanwezig is. Het idee komt van leerlingen van het Onze Lieve Vrouwenlyceum. Zij willen meer zichtbaarheid voor de invalidetoiletten.

De scholieren doen mee aan het project Jeugd en Politiek. Hierbij moeten leerlingen van verschillende scholen een idee bedenken dat een maatschappelijke bijdrage levert. Per toeval kwamen de leerlingen op de sticker. ”We waren een beetje aan het brainstormen en vooral dingen aan het wegstrepen wat we niet wilde en kijken hoe we origineel konden blijven. We hadden er geen persoonlijke connectie mee, maar toch sprak het ons wel aan.”, Vertelt Jack Leijten, een van de leerlingen die meedeed aan het project.

App

Er is al een ‘Hogenood’ app die laat zien waar een (semi-) openbaar toilet in de buurt is en of deze rolstoelvriendelijk is. Maar volgens Leijten en de andere is deze praktisch als je snel naar het toilet moet en een hele app moeten openen. Ook willen ze de toiletten zichtbaarder maken. ”Er was nog geen fysieke aanduiding van buitenaf dat er een rolstoeltoilet aanwezig was in een pand.”

Meer aandacht voor mindervalidetoilet

Rob Gerritsen zit in een rolstoel en werd door de leerlingen benaderd als ervaringsdeskundige om mee te helpen. Bij mindervalidetoilet komen veel dingen kijken om het comfortabel te maken voor de gebruiker. Dat is in een stad als Breda soms lastig. Gerritsen: ”Breda is een oude stad. Daar kun je niet zomaar aan de gebouwen wat veranderen. Een mindervalidetoilet moet ruimer zijn en er moeten bepaalde faciliteiten zijn zodat mensen goed naar de wc kunnen gaan.” Gerritsen is blij met de aandacht voor dit onderwerp. ”Als leerlingen zich bewust zijn van dit soort dingen en verbetering willen aanbrengen zodat naar het toilet gaan voor iedereen meer mogelijk wordt, is dat geweldig.”