SP: ‘Geef dakloze mensen sleutels, geen boetes’

De Bredase SP stelde vragen aan het Bredase college over dak- en thuislozen die boetes krijgen voor ‘nachtverblijf buiten een kampeerterrein’. De fractie vindt dat dakloosheid opgelost moet worden met het uitreiken van sleutels en niet met het uitreiken van boetes.

De aanleiding van de vragen aan het college was een nieuwsbericht over het uitdelen van deze boetes in andere steden. In de introductie van de vragen noemt de SP de boetes een hardvochtig, onmenselijk beleid voor dak- en thuislozen. Deze hebben ten slotte al financiële uitdagingen en kunnen er geen boete bij gebruiken. SP fractie Breda stelt de vraag: ‘Armoede is toch geen strafbaar feit?’. Ook wijzen ze erop dat het uitdelen van deze boetes, dak- of thuisloze mensen verder in de problemen brengt en het vertrouwen in de overheid vermindert.

Het college krijgt veertien vragen voor zich. Onder andere over hoe vaak deze boetes uitgedeeld zijn in Breda, waar dak- of thuisloze mensen dan wel terecht kunnen en hoeveel sociale huurwoningen verhuurd worden aan voormalig dak- en thuisloze mensen. De antwoorden worden binnenkort verwacht.