Sleuteloverdracht talentencentrum De Kragt: samenwerking ‘in balans’

Er was een grote sleutel voor nodig om het nieuwe sportcentrum De Kragt te openen, maar de verwachting is dan ook dat de gloednieuwe accommodatie tot grote prestaties op het gebied van sport gaat leiden. Want niet alleen de breedtesport is welkom in De Kracht, ook topsporters die streven naar een hoger niveau, kunnen er terecht.

Wethouder Daan Quaars (VVD) vindt het ‘absoluut bijzonder’ wat er in De Kragt gaat gebeuren. “Het is natuurlijk een sportlocatie. Het zijn eigenlijk drie hele grote gymzalen die je tot nog één hele grote gymzaal kan maken. Het is een indoor atletiekhal en die heb je in de regio van Zuid-Nederland eigenlijk niet. Het is natuurlijk ook een ontmoetingsplek. Hoe fantastisch is het dat al die mensen hier naartoe kunnen komen. En of je nou écht een supertalent bent, of gewoon een beetje talent hebt of lekker wil breedtesporten, iedereen is hier welkom”.

Onderwijsinstelling Curio gaat De Kragt vanaf komend schooljaar gebruiken voor de studenten sport en bewegen. Voorzitter Rob Neutelings: “Wij gaan met 400 studenten hier onderwijs geven. Maar één van de onderdelen om onderwijs te geven is ook om mensen te leren sporten. Dus dan kun je heel goed bewoners uit de wijk hier naartoe halen en die helpen om bijvoorbeeld te leren sporten. Dus juist die samenwerking met de wijk helpt het onderwijs ook heel erg goed.”

Door de combinatie van sporthal, leslokaal en talentencentrum kan het zijn dat sportieve talenten uit Breda kunnen doorgroeien tot toekomstige wereldkampioenen en Olympiërs. Dit zou volgens Daan Quaars ‘supertof’ zijn. Toch is dit niet alleen maar waarom De Kragt hier is geopend. “Als hier al die studenten over 4 jaar af gaan studeren, als hier de wijk een plekje krijgt en het talentcentrum kan gebruiken, op het moment dat je ouderen hier uit de wijk naar toe kan krijgen om te blijven bewegen, dan zijn we volgens mij met z’n allen goed bezig om te kijken of we dit niet alleen tot een sportcentrum, maar tot een multifunctioneel centrum kunnen maken”.