Samen koken met vluchtelingen

In de Koepel verblijven al langere tijd Oekraïense vluchtelingen. Sinds een aantal weken wordt er iedere donderdag gekookt bij buurthuis de Buurtzaak.

“Het is niet alleen samen koken. Het is ook samen delen. Elkaar ontmoeten. Het is een leuke plek voor ouderen en jongeren om samen te zijn.” vertelt Sara Bakhshaliyeva, een Surplus Community Builder die werkt in de Koepel. Zij nam het initiatief om een plek te vinden om te koken voor mensen die verblijven in de Koepel. Daar is koken namelijk niet mogelijk. Na een tijdje vond ze ‘De Buurtzaak’, waar ze nu iedere donderdag wordt gekookt door de vluchtelingen. Afra Karaçelik, ook een Surplus Community Builder, vertelt, “Ik heb hier gerechten gezien die ik nooit eerder heb gezien”, met een glimlach, “Dit is juist een plek waar andere culturen samen kunnen komen.”

Larissa Shelest woont al negentien maanden in de Koepel. Voorheen woonde ze in Kiev, maar door de oorlog moesten zij en haar familie Oekraïne verlaten. Nu komt ze graag met haar vriendinnen naar De Buurtzaak. Ze kletsen bij het haardvuur, koken en genieten vervolgens van hun heerlijk Oekraïense eten. Ook Koepel bewoner Max Galdin voelt zich thuis bij De Buurtzaak. “Ik hou echt veel van deze plek. Het is comfortabel, net als een appartement.” vertelt hij. Anderen vertelden trots dat hij vorige week een verrukkelijke taart had gebakken.

De Buurtzaak

Er is naast het koken door de vluchtelingen nog veel meer te doen bij de Buurtzaak. Een boekenclub, een breiclub, activiteiten met Halloween en Carnaval, een repaircafé en nog meer. De Buurtzaak bestaat sinds 2018 en zit in een voormalig winkelpand. Activiteiten worden mogelijk gemaakt door lidmaatschap van buurtbewoners en donaties. Zo ook het koken door bewoners van de Koepel. “Wij vinden het gewoon fijn dat we een plekje kunnen bieden in de Koepel”, vertelt Buurtzaak vrijwilliger Driek Griensven, “Als je toch hoort, die verhalen, hè. Dat als je samen zit te eten en je hoort waar ze vandaan komen, wat ze allemaal meegemaakt hebben.” De Buurtzaak staat open voor donaties, zoals speelgoed en kerstversieringen. Deze zijn aan te melden via de website.

De Koepel

De oude gevangenis fungeert momenteel als een semi-permanente opvang voor mensen uit Oekraïne. Met vrijwilligers zijn de cellen getransformeerd tot een aangenaam, schoon huis. In totaal verblijven er in- en om de Koepel ongeveer 700 vluchtelingen. Ook verblijven er 160 vluchtelingen op particuliere adressen in Breda. De vluchtelingen in de Koepel krijgen begeleiding, bijvoorbeeld op gebied van (arbeids)participatie. Op de website van de gemeente staat hoe jij vluchtelingen in Breda kan helpen.