Er werden 33 meldingen van wangedrag bij ambtenaren gemaakt bij Gemeente Breda sinds 2020. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, waarin alle gemeenten in Nederland onder de loep werden genomen. 18 van de Bredase meldingen van wangedrag werden gegrond verklaard, wat betekent dat de indiener van de klacht gelijk heeft gekregen.
Breda ontving 18 gegronde meldingen. Deze zijn opgedeeld in: het lekken en misbruik van informatie, het misbruik van positie en belangenverstrengeling, ongewenste omgangsvormen, misbruik van bedrijfsmiddelen en ongepaste gedragingen in privésfeer. Onder deze meldingen vallen onder andere het zonder functioneel reden kijken in het GBA (Gemeentelijk Basis Administratie, nu BRP, Basisregistratie Personen), bekeuringen uit het systeem halen en het gebruiken van werkmodellen en informatie voor eigen zzp-activiteiten. Maar ook seksueel overschrijdend gedrag, seksuele avances, drugsgebruik en het stalken van een collega komen voorbij.
De gegrond verklaarde klachten werden door de gemeente op verschillende manieren afgehandeld. Soms is het slechts een gesprek, soms een officiële waarschuwing, degradatie of een ontslag op eigen verzoek. Echter waar in het ene geval de persoon een officiële waarschuwing ontving, ontving een ander voor dezelfde daad een vaststellingsovereenkomst.
RTL onderzoek
331 van de 342 gemeenten reageerden op de oproep om alle ontvangen meldingen van wangedrag en niet-integer handelen openbaar te maken van RTL Nieuws. Waaronder Breda. De meldingen worden opgedeeld in gegrond, deels gegrond, ongegrond en onbekend. Dat betekent dat de indiener van de aanklacht gelijk, deels gelijk, geen gelijk heeft of dat dat (nog) onbekend is. Naast hoeveel meldingen, werd er ook gedeeld wat deze meldingen betreft en wat voor afdoening, oftewel consequenties, er volgden.
In deze kaart van RTL Nieuws is het aantal meldingen en de soort melding in veel gemeenten te vinden. De omschrijvingen zijn exact overgenomen als wat de gemeenten hebben aangeleverd.