Protestborden langs de Heerbaan uit onvrede over komst AZC

Langs de Heerbaan zijn onlangs meerdere borden geplaatst met boze teksten gericht aan Arjen van Drunen (PvdA), de wethouder Wonen en Inburgering, uit protest tegen de komst van een asielzoekerscentrum (AZC). Deze borden, waarop een foto van de wethouder te zien is, veroordelen de beslissing om een AZC te vestigen in een kantoorpand aan de Heerbaan.

Er worden, althans volgens de borden, 300 asielzoekers gehuisvest zonder instemming van de buurtbewoners. De tekst op de borden benadrukt dat er een ernstig woningtekort is in Breda, met slechts vier betaalbare huurwoningen beschikbaar. De wethouder wordt bekritiseerd voor het niet volgen van de wensen van de lokale bevolking. De makers van de borden stellen dat zijn enige plicht is om de wil van de inwoners uit te voeren. De borden dragen het logo van ‘Meritocratie, dé organisatie’, wat erop wijst dat deze groep mogelijk verantwoordelijk is voor het plaatsen van de borden.

‘Op de man’

Het proces om een opvanglocatie aan de Heerbaan te maken wordt zo zorgvuldig mogelijk uitgevoerd. “We weten dat het een complex en gevoelig onderwerp is. Het college van burgemeester en wethouders laat weten dat ze wijkbewoners regelmatig over ontwikkelingen informeren en dat ze altijd openstaan voor een gesprek als daar behoefte aan is. “Het besluit is er een geweest waar het voltallige college en de raad haar steun in meerderheid uitgesproken heeft. We betreuren het dat deze actie op de persoon wordt gespeeld.”

Niet alle buurtbewoners lijken het eens te zijn met de borden: twee posters zijn inmiddels in elkaar gevouwen in de bosjes langs de weg beland. De posters zullen verwijderd worden aangezien het volgens de APV niet toegestaan is om op ‘wild’ te plakken.

AZC Heerbaan

In juni 2023 maakte het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bekend dat het een nieuw AZC zou openen in Breda. Dit zal in het voormalige kantoorpand van Whirlpool zijn. Op dit moment verbouwen ze het pand om het geschikt te maken voor de opvang. Ze vormen het om tot 33 units, elk bedoeld voor 8 bewoners. De bewoners zullen faciliteiten delen en gemeenschappelijke ruimtes hebben. Het parkeerterrein wordt dan gebruikt als verblijfsruimte.

Er is een huurcontract voor tien jaar afgesloten, wat volgens de burgemeester veel voordelen biedt, zoals zekerheid voor het COA en de mogelijkheid om grondig te investeren in het pand.