Pasgeborenen in Amphia minder snel overgeplaatst dankzij beeldbel-verbinding

In het Amphia Ziekenhuis is er een nieuwe ontwikkeling in de communicatie wanneer een kind te vroeg geboren is: de TeleNeo. Via een beeldscherm en een camera naast het ziekenhuisbed kunnen kinderartsen van het Bredase ziekenhuis in deze situaties makkelijk communiceren met experts van de neonatale intensive care (NICU) van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

Normaal gesproken wordt een pasgeborene die te vroeg geboren is of ondergewicht heeft altijd naar de NICU gebracht. Door een gebrek aan capaciteit worden de baby’s echter vaak overgeplaatst naar een nabijgelegen ziekenhuis. Door de nieuwe techniek kunnen de experts van de NICU makkelijk contact houden met de artsen in het ziekenhuis van overplaatsing. Dat contact werkt ook andersom. Artsen van het Amphia kunnen namelijk ook via de TeleNeo bespreken of overplaatsing van een pasgeboren baby uit het Amphia naar de NICU in Rotterdam nodig is. Volgens onderzoek heeft de TeleNeo tot nu toe al zes overplaatsingen naar de NICU voorkomen.

Proef

De afgelopen 12 maanden is de TeleNeo op de proef gesteld door een onderzoeksteam van Erasmus MC en het Amphia Ziekenhuis. De eerste resultaten zijn positief. Ouders van baby’s waarbij de TeleNeo is gebruikt hebben aangegeven dat zij zich meer betrokken voelen bij het behandelproces dan voorheen. De Teleneo bespaart ook tijd, waardoor de artsen sneller medische beslissingen kunnen nemen.

Dinsdag 8 april van 12:30 tot 13:15 staat er een webinar op de planning over digitale zorg op afstand. Bij deze webinar kunnen toeschouwers leren over de mogelijkheden van telemedicine met praktijkvoorbeeld de Teleneo. Onderzoeker Josephine Wagenaar, kinderarts-neonatoloog Ron van Beek en verpleegkundige Anne Jacobs leiden de presentatie.