Plaquette voor zelfmoordpreventie onthuld bij BUas

Deze week werd bij Breda University of Applied Sciences een 1K Z1E J3 (Ik zie je)-plaquette onthuld. De plaquette is een onderdeel van de gelijknamige campagne van 113 zelfmoordpreventie. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor het bespreekbaar maken van suïcidale gedachtes.

Mentale gezondheid is ook onder studenten is belangrijk thema. Uit onderzoek van het RIVM en het Trimbos instituut, blijkt dat het aantal studenten met mentale problemen is iets gedaald ten opzichte van twee jaar geleden. Wel hebben meer studenten om hulp gevraagd. Ook bij BUas zien ze een hulpvraag toenemen. ‘We zien eigenlijk en heel breed scala aan rondom mentale gezondheid. Vaan eenzaamheid tot angstklachten.’ , Vertelt studentpyscholoog op de school Lotte Verduin.

Buitenlandse studenten

Uit de Annual International Student Survey van 2022, een onderzoek onder internationale studenten, blijkt dat 59 procent mentale problemen ervaart en 28% zich (helemaal) niet thuis voelt in Nederland. Op Buas zitten veel internationale studenten de school probeert daar ook hulp te bieden. ‘Vaak komen ze hier alleen naar toe. Daarom is de binding heel belangrijk. Dat doen wij in de vorm van bijvoorbeeld clubs.’, Aldus Decaan Wendy van der Klundert.

Praten over mentale gezondheid is vaak lastig maar volgens de studentpyscholoog is het een begin. ‘Praat erover. Dat is de eerste stap.’, Zegt Verduin. ‘Maar neem vooral iemand uit de naaste omgeving in vertrouwen en dat hoop ik dat naasten begripvol reageren.’

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.