Petitie gestart: “Geen festivals op begraafplaats Zuylen”

Foto: Visual MOOK bouwkundig teken en adviesbureau

Er wordt op dit moment gewerkt aan het nieuwe kunstwerk ‘ADORE’ op begraafplaats Zuylen. Dit kunstwerk komt mogelijk met de nieuwe functie als plaats voor “stadsbrede evenementen”, maar dit wordt niet door iedereen even goed ontvangen. Op 8 juli is er een petitie gestart onder de naam “geen festivals op begraafplaats Zuylen”.

‘ADORE’ is het nieuwe kunstwerk op begraafplaats Zuylen dat volgens planning in september te bezichtigen is. De amberboom die al decennia op de begraafplaats groeit staat centraal in het kunstwerk en rondom deze amberboom wordt een interactieve beleving gecreëerd.

Doordat er tribunes rondom het kunstwerk worden geplaatst krijgt het kunstwerk ook een praktische functie als buitenaula waar plaats is voor muziek, zang en lezingen.

“Een begraafplaats is een plek voor rust en bezinning. Stilte en respect voor de overledenen en nabestaanden,” aldus Diana Verduijn-Doeland, de initiatiefneemster van de petitie. Ze is het niet eens met de bijkomende nieuwe functie van het kunstwerk.

Diana is niet de enige met deze mening. In de week dat de petitie online staat is deze al meer dan 500 keer ondertekend. Op de website petities.com is te zien dat de petitie ook ondertekend wordt door mensen buiten de gemeente Breda.

Reactie Zuylen

Zuylen ziet het kunstwerk als een cadeautje aan de stad en betreurt de commotie die is ontstaan. Met stadsbrede evenementen denkt Zuylen aan bijvoorbeeld een literatuurfestival, of samenwerking met Open Monumentendag, en niet aan grote muziekfestivals.

Zuylen laat weten dat ze het belangrijk vinden om het gesprek aan te gaan met de initiatiefnemers en daarom contact hebben opgenomen. “De reacties waren fel, maar uiteindelijk kon ik ook wel een goed gesprek hebben,” aldus Yvette Langbroek, manager crematorium Zuylen.