Breda niet blij met aanhoudende versobering busdiensten

Vertrektijden bij de bushalte. | Foto: BredaNu

De gemeente Breda is niet blij met het voornemen van vervoerder Arriva om ook na de zomer door te blijven gaan met de huidige, versoberde dienstregeling. Dat blijkt uit een brief die wethouder Peter Bakker (GroenLinks) naar het busbedrijf heeft gestuurd. Arriva sneed tijdens de coronapandemie in het aantal buslijnen omdat er minder reizigers waren. Maar de vervoerder heeft die afschaling nog altijd niet teruggedraaid. Mogelijk blijft er zelfs tot in 2024 sprake van een verminderd aanbod.

Begrip voor de keuze destijds heeft de wethouder wel, zo schrijft hij in de brief. Veel mensen werkten thuis of reisden liever alleen en daardoor bleven de bussen grotendeels leeg. Maar ook na de pandemie bleven er minder bussen rijden, nu vanwege een andere oorzaak: personeelstekort.

Neerwaartse spiraal

Ondertussen schommelt het aantal busreizigers in Breda volgens de gemeente tussen de 65% en 70% van wat het vóór de coronapandemie was. Dat is beduidend lager dan het gemiddelde van 80% over heel West-Brabant. De vraag is daarbij of mensen wegblijven omdat het reisgedrag sinds de pandemie veranderd is, of omdat het reizen met de bus een stuk minder aantrekkelijk is geworden vanwege het verminderde aanbod.

Volgens de wethouder dreigt er een neerwaartse spiraal. Het laten rijden van minder bussen zorgt ervoor dat de bus minder aantrekkelijk wordt voor inwoners. Met als gevolg dat minder mensen de bus pakken, waardoor er vervolgens meer lijnen geschrapt moeten worden.

Verbindingen herstellen

Bakker dringt er bij Arriva op aan om het tij te keren. Als het aan de gemeente ligt, worden aantrekkelijke verbindingen zo snel mogelijk hersteld. Daarmee moet de dienstregeling aansluiten op de behoefte die het college ziet binnen het wonen in de stad en de mobiliteitstransitie. “Dit, opdat de Bredase stadsbus door veel Bredanaars weer als een aantrekkelijke vervoermogelijkheid gezien wordt”. zo sluit de wethouder zijn brief aan Arriva af. Bakker nodigt het bedrijf daarbij uit om met de gemeente in gesprek te blijven over het onderwerp.