Najaarskermis van start, ook exploitanten letten op energieverbruik

De najaarskermis van Breda is vrijdagmiddag van start gegaan. Tot en met zondag 30 oktober staan attracties, oliebollenkramen en grijpautomaten op het Chasséveld. De kermis valt dit jaar precies tijdens de herfstvakantie en zeker met het goede weer van vrijdag, hebben de exploitanten hoge verwachtingen.

Het liep nog niet gelijk storm op vrijdagmiddag, maar de vakantie moet dan ook nog beginnen. Exploitant Jos Roels, die onder andere met zijn Tiroler dorp op de kermis staat, is blij. “We zijn weer in Breda, het zonnetje schijnt gelukkig weer. We hopen dat het weer tien dagen gezellig en hartstikke druk wordt.”

Ook collega-exploitant Troela Terpstra sluit zich daarbij aan. Ze staat op de kermis met een attractie die natuurlijk niet mag ontbreken: het eendjesvissen. Ook zij heeft een zonnige start van de kermis achter de rug. “Jawel hoor, het zonnetje schijnt. We hebben ook mooi weer nu”.

Energierekening

Op de kermis staan ook attracties die hoog en hard gaan met veel lampjes, schermen en andere effecten. Kortom, energieslurpers. De exploitanten hebben allemaal een eigen energiemeter en betalen dus, net als thuis, naar gebruik. Volgens Roels houden de exploitanten daar wel rekening mee. “We beginnen natuurlijk altijd wel met de lichtjes iets later aan te doen, dat bespaart wel in de kosten. Maar we zijn natuurlijk een kermisbedrijf waar het draait om gezelligheid en lichtjes.”

Volgens Roels zijn vrijwel alle attracties de afgelopen jaren een stuk zuiniger geworden, onder andere door ledverlichting. “We denken er zeker heel hard aan mee om alles in de kosten zo laag mogelijk te houden.” Maar volgens de exploitant is één ding het belangrijkste: “Het mag natuurlijk nooit ten koste gaan van de sfeer. Want dat is wat bij de kermis hoort: lichtjes en gezelligheid.”