Maïs wordt ingewisseld voor gras: Woningen in Teteringen kunnen nu wél gebouwd worden

Ontwerptekening van Woonakker Teteringen. | Foto: BredaNu

De bouw van woningen binnen het plan Woonakker Teteringen kan doorgaan. De voorbereiding op de bouw van de ruim 550 woningen lag maandenlang stil, omdat er geen bouwvergunning werd afgegeven. Stikstof gooide voor veel Brabantse bouwprojcten roet in het eten. Een oplossing leek lang niet in zicht, maar bleek uiteindelijk gewoon uit de bodem te groeien. Dat blijkt althans uit een brief waarmee wethouder Daan Quaars (VVD) de gemeenteraad informeerde.

Het zit namelijk zo. Voor het aanvragen van de bouwvergunning, wilden de bouwers gebruik maken van de mogelijkheid om de stikstof extern te salderen. Dat wil zeggen dat je gebruik maakt van stikstofruimte die ergens anders vrijkomt. In dit geval ging het om een boer die stopt met zijn boerderij. Omdat de boerderij geen stikstof meer uitstoot, wordt de stikstofuitstoot van het bouwproject gecompenseerd. De besparing van de gestopte boerderij heft als het ware de extra uitstoot van het bouwproject op.

Geen besparing, wel woningen

Uiteindelijk heb je dan dus geen besparing meer, maar wel ruim 550 woningen kunnen bouwen, zonder dat het tot een hogere uitstoot van stikstof heeft geleid. Doordat de provincie geen nieuwe vergunningen meer uitgaf, bleek deze werkwijze echter niet meer mogelijk te zijn.

Een andere manier bleek nog wel mogelijk; niet extern, maar intern salderen. Bij het intern salderen kijk je binnen het project naar mogelijkheden om stikstof te besparen. In dit geval bleek het intern salderen volgens de gemeente mogelijk te zijn door op het huidige stuk land gras te zaaien in plaats van maïs. De oude uitstoot als landbouwgrond en de toekomstige uitstoot als woonwijk konden op die manier blijkbaar tegen elkaar weggestreept worden.

Dat de bouw door kan gaan, wil overigens nog niet zeggen dat ook morgen de schop de grond in gaat. Eerst zal het bestemmingsplan nog moeten worden gewijzigd. Het ontwerp daarvan ligt vanaf 23 juni ter inzage en op 26 juni organiseert de gemeente een informatiemarkt over het plan.