Bomen. Daar hebben we er nogal wat van in Breda. Ruim 100.000 bomen, weet Roy de Kort, boomexpert bij de gemeente Breda. "En dat zijn straat-, laan- en parkbomen". Bomen die op gemeentegrond staan. Als deskundige rijdt Roy bijna elke dag door de gemeente om meldingen over bomen na te lopen. Vandaag loopt hij een rondje door Park Valkenberg. "Deze kastanjeboom heeft het niet heel erg naar z'n zin", concludeert Roy.
‘Boomdeskundige’ is meestal niet het antwoord dat je te horen krijgt, wanneer je aan een kind vraagt wat hij of zij later wil worden. Ook Roy had eigenlijk een andere carrière op het oog. “Ik dacht dat kok wel een leuk beroep zou zijn. Achteraf ben ik er heel snel achter gekomen dat het niet zo was.” Buitenspelen in het groen deed hij als kind graag en uiteindelijk heeft Roy van de liefde voor het buiten zijn z’n beroep gemaakt. Na een aantal hoveniersbedrijven kwam hij uiteindelijk bij de gemeente Breda terecht. “Begonnen met het schoffeltje hier in het park, 17 jaar geleden. En uiteindelijk opgewerkt tot hetgeen ik nu doe.”
Verscherpt toezicht
Dat werk bestaat vooral uit het bijhouden hoe de Bredase bomen eraan toe zijn. Regelmatig komen er meldingen binnen inwoners die zich zorgen maken over een boom. Of van een collega van het groenonderhoud die iets gezien heeft aan een boom. Soms is er weinig tot niets aan de hand, maar het gebeurt ook dat een boom onder verscherpt toezicht komt te staan. Zo ook de kastanjeboom in Park Valkenberg. “Hij is aangetast door de kastanjebloedingsziekte”, weet de boomexpert. Zolang de boom enigszins gezond is, conditioneel voldoende is, kan hij dat heel lang volhouden. Deze boom wordt verscherpt in de gaten gehouden, net als alle andere bomen in Park Valkenberg.
Mocht de boom een gevaar worden voor de omgeving, dan gaat ie tegen de vlakte. “We hopen natuurlijk dat ie zo lang mogelijk blijft. Als hij dan toch bezwijkt, dan komt daar gewoon een nieuwe boom voor terug.”
Met beide benen op de grond
Wie denkt dat Roy hele dagen in boomtoppen doorbrengt, heeft ’t mis. “Klimmen doe ik sowieso niet. Allereerst bekijk ik de boom op een afstand, zodat je het hele beeld van de boom voor ogen hebt. Bepaalde dingen kunnen dan gelijk opvallen. Bladvermindering, dwars door de kroon heen kunnen kijken, overmatig afgestorven hout, eventueel paddenstoelen aan de stamvoet. Naar zulke dingen kijken we dan en op basis van die criteria kunnen we kijken of een boom wel of niet gezond is.” Alle resultaten worden bijgehouden in een beheersysteem. Zodoende heeft de boomexpert de informatie over ontzettend veel Bredase bomen binnen handbereik.
Hoewel Roy ondertussen al ontzettend veel bomen heeft bezocht, is hij z’n werk nog lang niet beu. “Geen enkele boom is hetzelfde. Het is altijd een mooi iets om erachter te komen hoe een boom kan worden behouden in een bepaalde omgeving. We hebben er onze handen vol aan, maar dat is de charme van het vak.”