Hogere bedragen voor investeringen in toegankelijkheid, want pot komt niet op

Het Toegankelijkheidsfonds stelt meer geld beschikbaar voor bedrijven en organisaties. Het doel is om panden beter bereikbaar te maken voor mensen met een beperking en van Breda de meest toegankelijke stad te maken. Het fonds bestaat al langer, maar wordt nog niet volledig benut. Jaarlijks blijft er namelijk geld in de pot zitten.

Wouter Schelvis, adviseur Toegankelijkheid, vertelt dat bedrijven en organisaties er vaak pas na het bouwen achter komen dat het pand niet voor iedereen toegankelijk is. Het fonds geeft niet alleen financiële steun, maar biedt ook op andere fronten hulp aan. Bijvoorbeeld trainingen om te leren hoe bedrijven om moeten gaan met mensen met een beperking, kijken naar hoe toegankelijk de omgeving is en ondernemers helpen met adverteren van hun toegankelijkheid. Het Toegankelijkheidsfonds heeft de bedragen verhoogd, om het aantrekkelijker te maken voor organisaties om te investeren in toegankelijkheid. De subsidie is verdubbeld naar 1000 euro. Als bedrijven zelf geld investeren dan kan er maximaal 3000 euro vrijgemaakt worden.

Mivalette

De roeivereniging Breda is al begonnen met het toegankelijker maken van het pand. Zo heeft de organisatie een mivalette, een mindervalidetoilet, laten plaatsen. Ervaringsdeskundige Marcel van den Muysenberg, die zelf in een rolstoel zit, weet hoe belangrijk zo’n aangepast toilet is voor mensen met een beperking. “Het is erg belangrijk dat ik naast de wc plaats kan nemen. Vaak worden er naast de wc vuilnisbakken gezet, waardoor de wc moeilijker te gebruiken is.”

Toch is er ook nog ruimte voor verbetering op veel andere plekken. Volgens Van den Muysenberg kunnen ondernemers dan denken aan een oprit voor de winkel, die dient als drempelhulp. De ervaringsdeskundige meent dat ondernemers daar zelf ook profijt van hebben. Als ze investeren in de toegankelijkheid, dan hebben mensen met een beperking ook de kans om te komen winkelen bij de bedrijven.