Hoe voorkom je een natuurbrand? Boswachter Helmut van Staatsbosbeheer legt het uit

Ondanks het regenachtige weer de afgelopen weken houdt Staatsbosbeheer zich nu al bezig met de droogte en de natuurbranden. Ze hopen zoveel mogelijk Bredanaars hiermee te informeren over hoe ze dit zelf kunnen voorkomen.

“Het heeft met de samenstelling te maken,” vertelt Boswachter Helmut van Pelt. “Met name naaldhout en rododendrons zijn soorten die behoorlijk droog zijn van zichzelf. Dit soort planten drogen heel snel op, waardoor ze heel erg snel brandbaar zouden kunnen zijn. Kortom: hoe droger, hoe brandbaarder.”

Volgens Van Pelt zijn bomen als eiken en beuken daarentegen juist minder snel brandbaar: “Dat zijn natuurlijk bomen met frisgroene bladeren waar veel vocht in zit. Ook bijvoorbeeld grassen vangen veel vocht op. Dat maakt dat deze plantsoorten minder snel brandbaarder zijn. Maar als deze plantsoorten afsterven en dor worden, dan zijn ze net zo brandbaar als droge plantsoorten.”

Barbecue in de tuin

Hoewel natuurgebieden kwetsbaar voor natuurbranden zijn, kunnen natuurbranden ook op kleine plekken ontstaan, zelfs in een tuin. Volgens Helmut zou dit voor kunnen komen als mensen in een tuin met veel droge plantsoorten gaan barbecueën, en een steekvlam bij de planten terecht komt. Staatsbosbeheer probeert mensen die veel in de natuur komen of rond natuurgebieden wonen, dan ook actief voor te lichten over hun rol bij het voorkomen van branden.

Verder heeft de boswachter ook nog wat tips voor mensen die de natuur in gaan. “Laat geen afval achter. En kijk vooral uit waar je je auto parkeert: een auto die in een berm is geparkeerd met een te hete katalysator kan ervoor zorgen dat de planten soorten die eromheen liggen in brand kunnen vliegen. En dit kan ook doorslaan op het natuurgebied.”