Gemeente wil vier miljoen euro vrijmaken voor duurzamere vuilniswagens

Milieustation Spinveld | Foto: BredaNu

De gemeente Breda wil ruim 4 miljoen euro vrijmaken om duurzamere vuilniswagens te kopen. Een groot deel van de huidige vuilniswagens voldoet niet aan de huidige eisen die gelden voor de milieuzones in de binnenstad. Daardoor mogen de vuilniswagens daar eigenlijk niet rijden.

Met het geld wil de gemeente vier elektrische vuilniswagens kopen en zeven dieselwagens die voldoen aan de zogenaamde Euro 6 norm. Deze Euronorm zegt iets over de uitstoot van een voertuig. Auto’s die aan de Euro 6 norm voldoen, mogen wél in de milieuzones rijden.

Toch nog dieselwagens

Dat er nog dieselwagens aangeschaft worden, heeft volgens de gemeente onder andere te maken met de beschikbaarheid van elektrische vuilniswagens. Deze zouden slecht leverbaar zijn en ook is nog niet bekend welke kinderziektes de elektrische variant zal gaan hebben.

Ook het opladen is lastig: het stroomnetwerk bij het milieustation aan de Slingerweg zit tegen de maximale capaciteit aan. Deze locatie wordt gebruikt als uitvalsbasis voor de vuilniswagens, maar elektrische wagens zouden daar dus niet opgeladen kunnen worden.

Ook bij de buren

De nieuwe wagens zullen niet alleen in Breda te zien zijn, maar ook in de gemeente Drimmelen en Geertruidenberg. Breda haalt daar namelijk ook het afval op. De huidige dieselwagens die niet aan de milieunorm voldoen, zullen de komende tijd nog een ontheffing krijgen om tóch de Bredase binnenstad in te mogen. Op die manier kan de tijd overbrugd worden totdat de nieuwe, schonere wagens geleverd zijn. De gemeenteraad moet nog wel eerst akkoord gaan met de aanschaf van de nieuwe vuilniswagens.