‘Happy Ouders’ helpt bij veilig uitgaan

Komende woensdag aan het begin van de avond zie je wellicht in de Bredase binnenstad een iets ouder uitgaanspubliek. Dat zijn de zogenaamde Happy Ouders, die op initiatief van Novadic-Kentron de stad in te gaan en praten over hoe hun kinderen veilig uit kunnen gaan. De instelling voor preventie van en hulp bij omgang met verslaving ziet dat het uitgaan in de afgelopen jaren is veranderd.

“Ik zou niet zeggen erger of gevaarlijker”, meent preventiewerker Mariëlle van der Biezen van Novadic-Kentron. “Maar als je kijkt naar bijvoorbeeld de drugsmarkt, die is echt wel veranderd ten opzichte van twintig jaar geleden. En ook hoe we naar alcoholgebruik aankijken. We weten inmiddels dat het voor jongeren onder de achttien veel gevaarlijker is dan we vroeger dachten.”

Vragen

‘Happy Ouders’ wordt al elf jaar georganiseerd om onder andere vragen van ouders te beantwoorden. Het gaat daarbij niet alleen om drugs- of alcoholgebruik, maar samen met de ketenpartners worden ook onderwerpen als fysieke of sociale veiligheid besproken. Zo krijgt Van der Biezen regelmatig de vraag hoe ouders met hun kinderen in gesprek kunnen gaan over hun uitgaansgedrag en welke regels ze op kunnen stellen. “Maar ook willen ze weten dat als de horeca iemand onder invloed aantreffen, wie er dan gebeld wordt.”

Het zijn vaak de ouders van kinderen in de leeftijd van 14 tot 16 jaar die langskomen bij Happy Ouders. De kinderen zijn dan vaak al wel een keer uit geweest, maar moeten het nog ontdekken. Ouders vragen dan om de informatie, nog voordat hun kind écht op stap gaat.

Meer informatie over het ‘Happy Ouders’-project is te vinden op een speciale website. Daar is ook de mogelijkheid om je aan te melden voor deze of een komende editie.