Eerste schooldag voor Oekraïense school in Breda

Wethouder Arjen van Drunen (Pvda) en Rob Neutelings (Curio) met de Oekraïense leerlingen. | Foto: Curio

Deze week zijn er in Breda weer veel scholen begonnen na de zomervakantie, maar woensdag luidde de schoolbel voor het eerst op een nieuwe school. speciaal voor Oekraïense kinderen die in Breda wonen.

De school aan de Tuinzigtlaan is onderdeel van Curio en ging met 88 leerlingen in de leeftijd van 10 tot en met 18 jaar van start. Volgens projectleider Jaap Oomen van Curio is het een bijzonder moment dat de school nu open kan. Er was namelijk veel vraag naar vanuit Oekraïense ouders die met hun kinderen tijdelijk in Breda opgevangen worden.

Oomen: “Zij willen na de oorlog terug naar hun land en zien het liefst dat hun kinderen Oekraïens onderwijs krijgen. Het onderwijs dat de kinderen kregen op de isk (internationale schakelklas, red), was gericht op een toekomst in Nederland. Maar dat wil deze groep niet. Zij willen zich voorbereiden op een terugkeer naar Oekraïne. Dat kan op de nieuwe school, want zij krijgen naast Nederlandse lessen ook Oekraïense lessen.”

In totaal zijn er vijf klassen gemaakt op de school. De lessen worden gegeven door tien Oekraïense en vier Nederlandse docenten.