Eerste parkeervergunning voortaan gratis in Breda

In de wijk Brabantpark wordt ook betaald parkeren ingevoerd | Foto: Zita de Man - Verhaart

Inwoners van de gemeente Breda hoeven vanaf volgend jaar niet meer te betalen voor hun eerste parkeervergunning. Vanaf 17 november kunnen bewoners hun oude vergunning al opzeggen en gratis een nieuwe vergunning aanvragen.

In het bestuursakkoord was al opgenomen dat het college vindt dat inwoners zo dicht mogelijk bij hun huis moeten kunnen parkeren. “Mensen die wonen in de wijken rondom het centrum moeten soms wel drie straten omrijden om hun auto te parkeren”, schrijft wethouder Jeroen Bruijns (CDA).

Het betaald parkeren wordt al langer door de gemeente ingezet als instrument om ervoor te zorgen dat de parkeerdruk afneemt. Daardoor zou er meer plek moeten zijn voor auto’s van bewoners, die daar dan wel een vergunning voor moeten aanvragen. Tot nu toe moesten de inwoners daar voor betalen. Dat hoeft nu dus niet meer.

Bezoekersuren

Ook het aantal ‘bezoekersuren’ wordt verdubbeld. Inwoners met een vergunning kunnen hun bezoekers niet 120 uur, maar 240 uur per kwartaal tegen een goedkoper tarief laten parkeren.

De gratis parkeervergunning geldt momenteel alleen voor een eerste auto. Over extra vergunningen voor eventuele meerdere auto’s per adres moet de gemeenteraad nog een besluit nemen. Bewoners die nu al de gratis parkeervergunning aanvragen, krijgen het teveel betaalde bedrag terug op hun rekening gestort, zo laat de gemeente weten.