Eerste 113-zelfmoordpreventie plaquette geplaatst

Op 30 november werd de eerste van 22 plaquettes geplaatst. Op deze plaquettes, ontwikkeld door 113-Zelfmoordpreventie, staat onder andere een QR-code die leidt naar een website met informatie over een gesprek aangaan over zelfdoding.

De plaquettes werden geplaatst door wethouder Arjen van Drunen (PvdA) en raadsleden Joyce de Goede (D66) en Caspar Rutten (CDA). De plaquettes plaatsen komt voort uit de motie ‘Stille Strijd’. Deze motie verwijst naar het beeld dat een tijd op het Kasteelplein stond. In de motie wordt er ook gevraagd om doorontwikkeling van het akkoord suïcidepreventie. Raadslid Joyce de Goede, een van de aandragers van de motie, is blij met de plaquette. “Als je suïcide wilt voorkomen, dat je ook moet durven het gesprek te voeren daarover met iemand die zich suïcidaal voelt en dat zo iemand zich ook veilig genoeg voelt”, vertelt het raadslid.

1K ZI3 J3

Op de plaquette staat 1K ZI3 J3 (Ik zie je), de naam van de 113-plaquette campagne. Ook staat er de tekst ‘Een goed gesprek begint met iemand echt zien’ en een QR-code. Deze QR-code leidt naar de website van 113. Op deze website is informatie en een online cursus te vinden over hoe je een gesprek over zelfdoding of depressie aan kan gaan met een naaste. Zo staan er bijvoorbeeld voorbeeldzinnen om het gesprek op gang te laten komen.

Sinds september 2022 staan door heel Nederland meer dan 1000 bankjes die ruimte bieden om zo’n gesprek aan te gaan. In Breda worden en 22 plaquettes op bankjes geplaatst in de komende weken. Meer informatie over een gesprek aan gaan over suïcidaliteit is te vinden op de website van Stichting 113 Zelfmoordpreventie.

Stille Strijd

Het kunstwerk ‘Stille strijd’ stond van 2 oktober tot 17 oktober op het Kasteelplein. Het werk staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. Tijdens de ontwikkeling van het kunstwerk werd ook samengewerkt met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Het kunstwerk reist door Nederland en staat momenteel in Arnhem. Het beeld roept veel op en is een goede manier om een gesprek te beginnen over depressie en zelfdoding, vooral onder jongeren. Ook in Breda ontving het kunstwerk veel bezoekers, bloemen en kaarten.

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl

Bekijk onze eerdere reportage over het ‘Stille Strijd’ kunstwerk.