De nieuwe beiaardier van de Grote Kerk

Foto: David van der Vlies

100 jaar heeft de familie Maassen als beiaardier de muziek gespeeld vanuit de Grote Kerk Toren in Breda. Vanaf oktober is er een einde gekomen aan deze familietraditie.

David van der Vlies, voorheen de stadsbeiaardier van het Zeeuwse Veere, heeft sinds oktober dit jaar het beiaardstokje overgenomen van voormalig beiaardier Paul Maassen. David is in 1977 geboren in Ridderkerk en woont in Dordrecht met zijn vrouw en twee kinderen. Hij studeerde Orgel en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium en heeft de beiaardschool gevolgd om alle facetten van het carillon, ook wel de beiaard genoemd, te leren. Op het moment bespeelt hij als musicus het orgel en de beiaard en geeft hij daarnaast orgel, -piano en keyboardlessen. David volgt Paul Maassen op die ruim 11 jaar beiaardier is geweest in de Grote Kerk van Breda. 

In 2012 nam Paul Maassen het werk over van zijn vader Jaques Maassen die sinds 1975 de melodieën in de Grote Kerk gespeeld heeft. Het beiaardschap bevindt zich al meer dan 100 jaar in de familie Maassen. Op zaterdag 9 december zal dit gevierd worden door middel van de tentoonstelling ‘100 jaar Maassen’.  Dit jaar is het namelijk 100 jaar geleden dat Jac Maassen, de vader van Jaques en de opa van Paul, begon als stadsbeiaardier in de Grote Kerk van Breda. Deze tentoonstelling zal tot 18 februari te zien zijn en zal in het teken staan van de betekenis van de beiaardiers voor Breda en de melodieën die te horen zijn.