D66: ‘Kortere BKR-registratie na schuldhulptraject’

Foto: Filip Filipovic / Pexels.com

Als het aan D66 in de Bredase gemeenteraad ligt, dan krijgen inwoners die succesvol een schuldhulptraject hebben doorlopen, niet langer een lange negatieve BKR-registratie. In het register wordt bijgehouden welke mensen voor langere tijd een lening hebben afgesloten. Ook staat er of de afbetaling daarvan goed verloopt.

Mensen die in de schulden hebben gezeten, hebben vaak een negatieve registratie omdat ze niet aan de aflossingsregeling konden voldoen. En een negatieve registratie kan veel gevolgen hebben, zo kan het bijvoorbeeld lastig zijn om een telefoonabonnement af te sluiten of een woning te huren.

Zes maanden

De vier grote steden en Tilburg hebben onlangs besloten dat hun inwoners na het succesvol doorlopen van het schuldhulptraject nog maar zes maanden zo’n negatieve registratie op hun naam krijgen, in plaats van vijf jaar. Daarmee zouden mensen hun leven makkelijker op kunnen pakken, zo is de partij van mening. De fractie heeft daarom aan het Bredase college gevraagd om uit te zoeken of het verkorten van de negatieve registratietermijn ook in Breda een oplossing is.