Curio opent genderneutrale ‘Safeplee’

Curio Zorg en Welzijn, archieffoto | Foto: BredaNu

Vandaag werd op op de Curio-locatie aan de Biesdonkweg een genderneutrale wc geopend. De zogenaamde ‘safeplee’ is ontstaan vanuit de werkgroep die zich bezig hield met een activiteit rondom paarse vrijdag.

De inspiratie voor het genderneutrale toilet vond het team in Zweden, daar zijn veel toiletten genderneutraal. Curio wil met dit idee aandacht vragen voor studenten die zich niet specifiek identificeren tot één geslacht (non binair). Speciale stickers moeten aanduiden dat het om een genderneutraal toilet gaat.

Arthur Steinhoff (student) en Indra van Engelen-Snepvangers (ondersteuning coördinator Curio zorg en welzijn) zullen de Safeplee officieel openen.

Workshop

Arthur zal op Paarse Vrijdag ook een workshop geven. Deze gaat over seksualiteit en genderidentiteit. Thema’s zoals seksualiteit, genderexpressie en geslacht zullen aan bod komen. Ook zal Arthur een deel van zijn persoonlijke verhaal vertellen. Hierdoor kan hij de onderwerpen beter benoemen en uitleggen. “Ik vind dit onderwerp belangrijk, omdat ik vroeger hier nooit iets over heb geleerd of gehoord. Ik ben begonnen met meer verdieping in dit onderwerp op het moment dat ik vrijwilliger ben geworden bij het COC Tilburg/Breda”, vertelt Arthur.

Paarse vrijdag

Paarse vrijdag vindt elk jaar plaats op de tweede vrijdag van december. Het is een actiedag van GSA (Gender & Sexuality Alliance), waarbij aandacht wordt gevraagd voor seksuele- en genderdiversiteit op scholen.