Bredase Lars verbreekt na 80 dagen record livestreamen: ‘Mijn lichaam vindt het niet echt meer tof’

Je hebt mensen die een paar uur per dag streamen. En je hebt Lars, die onder de naam ‘Larsyoptwitch’ al 80 dagen non-stop aan het uitzenden is. En daarmee heeft de Bredanaar het Nederlandse record livestreamen verbroken.

Het streamen, oftewel live uitzenden, heeft de afgelopen jaren behoorlijk aan populariteit gewonnen. De streamers zenden op platforms als Twitch of YouTube live hun bezigheden uit. Ze laten bijvoorbeeld beelden zien van het spel dat ze op dat moment aan het spelen zijn. Maar veel mensen streamen urenlang en nemen hun kijkers daardoor ook mee in dagelijkse bezigheden als boodschappen doen en koken. En inderdaad, ook daar kijken mensen naar.

Uitdaging

“Ik wilde eigenlijk kijken of ik het überhaupt kon”, vertelt Lars terwijl hij achter zijn pc zit. Ook tijdens het interview gaat de livestream namelijk gewoon door. “Het was niet echt de planning om daadwerkelijk 80 dagen te streamen. Ik wilde mijzelf gewoon uitdagen. Ik denk dat dit één van de grootste uitdagingen is die je kunt doen op het platform.”

Dat platform is Twitch. Een paar jaar geleden begon Lars met het streamen van zijn gamesessies, maar de coronaperiode bracht er verandering in. Lars merkte dat zijn kijkers op zoek waren naar een goed gesprek. “Het is eigenlijk heel simpel. Mensen voelden zich niet altijd even top en je kon daar gewoon over praten. Het was best makkelijk om online contact te zoeken op die manier.”

Slapen met het licht aan

Waar veel streamers vaak alleen uitzenden op het moment dat ze actief zijn, had Lars 24 uur per dag en zeven dagen per week de camera aan. Alleen tijdens toiletbezoek en bij het douchen schakelde Lars even weg van zijn camerabeeld naar een spelletje dat zijn kijkers konden spelen. In de nacht bleef de camera dan wel weer aan. “Het begint nu wel vervelend te worden. De kamer is niet donker, want de camera heeft licht nodig om mij te kunnen zien. Dus er staat altijd een lamp aan.”

Lars voelt na 80 dagen dat het voortdurend online zijn z’n tol begint te eisen. “Ik merk nu dat het mentaal én fysiek best lastig wordt. Ik had eigenlijk alleen verwacht dat het mentaal lastig ging worden. Ik krijg ook wel berichten van mijn privé-omgeving dat ik lichamelijk aan het veranderen ben. Ik krijg ook last van mijn rug, wat doorgaat naar mijn linkerbeen. Mijn lichaam vindt het niet echt meer tof.”

Eén dag offline

Ondanks dat Lars al weken online is, is hij het streamen nog niet beu. “Ik weet wel vrij zeker dat ik dít niet meer ga doen. Maar ik krijg ook wel vragen of ik zometeen een week of twee vakantie zou willen hebben, maar ik denk niet dat ik dat kan. Ik vind het heel tof om te doen. Ik denk dat als het klaar is, dat ik één dag offline zal zijn. En dan ga ik gewoon weer streamen.”