Nu de kerstman is uitgezwaaid, de kerst-playlists weer ergens in een mapje zijn weggestopt en de laatste afwas van het diner op Tweede Kerstdag nog wordt weggewerkt, blijft er vaak nog één aandenken aan kerstmis over: de kerstboom. En waar het halen en optuigen van een kerstboom vaak voor veel plezier zorgt, is het toch nog wel een karwei om 'm weer weg te werken.
Tot wanneer mag de kerstboom blijven staan? In principe is er niets op tegen om je boom het hele jaar door in de woonkamer te laten staan. Behalve dan dat je huisgenoten op een gegeven moment toch wel gaan protesteren. De meeste mensen zorgen ervoor dat de boom uiterlijk met Driekoningen (6 januari) weer opgeruimd is.
Een kunstkerstboom kan natuurlijk ontdaan worden van de versieringen en lampjes en terug naar zolder of in de kast. Maar als je een echte kerstboom hebt, zul je toch wat meer moeite moeten doen.
In de container
Als je tijdens Kerst net wat teveel kilo’s bent aangekomen, dan is deze eerste optie wellicht goed voor je. Je krijgt er namelijk een hele workout bij. Je kunt de kerstboom in stukken knippen of zagen en gewoon in de GFT-container doen. Wel moet de container dicht kunnen en mogen er geen takken uitsteken.
Naast de container
Heb je toch geen zin om de boom in stukken te hakken? Dan mag je ‘m in januari ook in z’n geheel naast de container zetten. Dat kan vanaf 9 januari op de dag dat het GFT bij jou in de straat wordt opgehaald. Wel wordt de boom door een andere wagen opgehaald, dus het kan op een ander tijdstip zijn dan je container geleegd wordt. De boom moet wel helemaal leeg zijn, dus zonder lampjes en versieringen. Ook mag er geen pot, emmer, kruis of andere standaard meer aan zitten.
Zelf wegbrengen
Geen zin om te wachten? Dan kun je ook zelf je kerstboom gratis wegbrengen naar het milieustation. Dat kan tijdens de normale openingstijden. Let er wel op dat het milieustation op 31 december om 13u sluit en op Nieuwjaarsdag de hele dag gesloten is.
Kerstboominzameling
Ten slotte worden op verschillende plekken in de gemeente kerstbomen ingezameld. De gemeente Breda heeft de data, locaties en tijden verzameld op de website van de gemeente.