Breda gaat met camera’s milieuzones in de gaten houden

Vrachtwagens | Foto: Renee Gaudet via Pixabay

De gemeente Breda gaat vanaf 1 december door middel van camera’s controleren of dieselvrachtwagens zich aan de regels houden. Vrachtwagens met een zogenaamde emissieklasse 0 tot en met 5 mogen niet binnen de singels rijden, maar tot nu toe kon er alleen tegen opgetreden worden als chauffeurs werden gezien door een boa.

Sinds het begin van dit jaar gelden er landelijk strengere regels voor de milieuzones. Het doel van deze zones is om vervuilende dieselvrachtwagens uit delen van de stad, vaak het centrum, te weren. Het inrijden van zo’n milieuzone met een vrachtwagen die niet aan de eisen voldoet, is dan alleen toegestaan met een ontheffing. Het binnenrijden zonder zo’n ontheffing resulteert in een boete van 250 euro.

Zero emission

De milieuzones gelden momenteel alleen voor dieselvoertuigen. Vrachtwagens die rijden op benzine, aardgas of LPG mogen wel in de binnenstad komen. Vanaf 2025 krijgen gemeenten ook de mogelijkheid om met zogenaamde Zero Emission-zones alle vrachtwagens die op fossiele brandstoffen rijden te weren. Ook Breda kijkt naar de mogelijkheid om die aanpassing door te voeren in de milieuzones, maar heeft nog niet vastgesteld in welk jaar dat in zou moeten gaan.