Beeldbepalende kastanjebomen ruimen het veld: ‘Het zal toch een gemis zijn’

Wat een paar weken geleden al was aangekondigd, werd deze dinsdag dan toch echt werkelijkheid. Drie van de vier monumentale kastanjebomen aan de Baronielaan zullen er na vandaag niet meer zijn. Stukje voor stukje worden de bomen weggezaagd, om de veiligheid op en rondom het Engelbert van Nassau plantsoen te waarborgen.

Het zal voor de bewoners van de Baronielaan even wennen zijn als ze morgenochtend de gordijnen open doen. “Het zal toch een gemis zijn, als dit weg zijn”, vertelt een bewoner die staat te kijken hoe de bomen ontmanteld worden. “Het waren toch blikvangers, veel mensen keken ernaar.”

Oudste bomen van de stad

De beeldbepalende kastanjebomen stonden er al tientallen jaren. Daarmee behoren de bomen volgens de gemeente tot de oudste van de stad. Tot vandaag. Een triest besluit, noemt wethouder Jeroen Bruijns (CDA) het moment dat duidelijk werd dat de bomen niet langer konden blijven staan. “We hebben de afgelopen periode geconstateerd dat deze bomen op sterven na dood zijn. Als ze vol in bloei zouden komen met alle bladeren en er komt een goede voorjaarsstorm, dan kunnen ze afbreken. Daarom hebben we ervoor moeten kiezen om ze vandaag al te moeten laten rooien.”

Eén boom zal nog gedeeltelijk blijven staan. Tegelijkertijd wordt er ook nagedacht over een nieuwe invullen van het plantsoen. Want met drie kolossale reuzen die ineens verdwijnen, blijft er nogal wat ruimte over. “Dat gaat in samenspraak met de gemeente en met bewoners”, licht adviseur groen & bomen Marie-José van den Bersselaar van de gemeente Breda toe. “Ik heb vandaag ook een aantal mensen gesproken die mee willen denken over wat er terugkomt.”

Ondertussen komen tijdens de kap veel buurtbewoners nog even langs om afscheid te nemen van ‘hun’ bomen. “Het is afwachten wat het gaat worden, ik ben benieuwd.”