Amphia behaalt zilveren milieucertificaat een jaar eerder dan verwacht

Het Amphia Ziekenhuis in Breda heeft het Zilveren Milieuthermometer Zorg (MTZ) certificaat een jaar eerder behaald dan gepland. Dit certificaat, dat de inspanningen van zorginstellingen op het gebied van duurzaamheid erkent, is volgens het ziekenhuis een bewijs van Amphia's toewijding om zijn impact op klimaat en milieu te minimaliseren.

Ivo Vergouwen, lid van de Raad van Bestuur, beschouwt het behalen van het certificaat als een belangrijke mijlpaal. “Dit is een prestatie waar iedereen binnen Amphia trots op mag zijn,” zegt hij. “Het laat zien hoe serieus we duurzaamheid nemen in onze dagelijkse zorgprocessen.”

Innovatieve duurzaamheidsinitiatieven

Duurzaamheid is een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering van Amphia. Dit is terug te zien in diverse projecten binnen het ziekenhuis. Een opvallend initiatief is het recyclen van de robotarmen van operatierobots. Deze onderdelen krijgen een nieuw leven doordat ze worden opgestuurd voor recycling, een uniek project in Nederland. Daarnaast maakt Amphia gebruik van wasbare operatiejassen in plaats van wegwerpproducten, en worden gebruikte pp-doeken, die operatiemateriaal beschermen, gerecycled tot tassen die binnen het ziekenhuis worden gebruikt.

De toewijding van Amphia is ook opgemerkt door de beoordelaars van het MTZ-certificaat. “Amphia valt op in de sector door de inspanningen die ze leveren,” aldus de auditor van het keurmerk. Deze inzet heeft een belangrijke rol gespeeld bij het vroegtijdig behalen van het zilveren certificaat.

Brede betrokkenheid en toekomstperspectief

Anoek van Dooremaal, coördinator duurzaamheid en milieu bij Amphia, wijst op de brede betrokkenheid binnen het ziekenhuis als sleutel tot het succes. “Het management van verschillende afdelingen heeft duurzaamheid actief opgepakt, wat leidde tot een versnelde invoering van duurzame initiatieven,” vertelt ze. Waar duurzaamheid eerder vooral op vrijwillige basis werd gestimuleerd, nemen managers nu zelf de verantwoordelijkheid om duurzaamheidsdoelen te realiseren. Ze worden hierin ondersteund en geëvalueerd om de impact van hun inspanningen te maximaliseren.

Ook spelen de zogenaamde ‘Green Teams’ een cruciale rol binnen Amphia. Deze teams, bestaande uit medewerkers die zich vrijwillig inzetten voor duurzaamheid, dragen bij aan het vergroenen van hun afdelingen. “Zorgmedewerkers zien zelf waar verbeteringen mogelijk zijn op de werkvloer, en hun ideeën en inzet zijn essentieel voor het verduurzamen van onze zorgprocessen,” aldus Van Dooremaal.

Met het behalen van het Zilveren Milieuthermometer Zorg certificaat toont Amphia aan dat het ziekenhuis vastbesloten is om zorg en duurzaamheid hand in hand te laten gaan. Door blijvend te innoveren en te onderzoeken, werkt Amphia aan een toekomst waarin hoogwaardige zorg met minimale milieu-impact centraal staat.