De gemeente Breda heeft vandaag haar nieuwe horecabeleid gepresenteerd aan de gemeenteraad. Dit beleid, met de titel ‘Kiezen voor kwaliteit’, richt zich op de toekomst en heeft als doel de kwaliteit, diversiteit en innovatie in de horeca te behouden.
Het vorige horecabeleid dateert uit 2005 en werd in 2011 aangevuld. Het nieuwe beleid is tot stand gekomen op basis van een concept uit 2021 en een recente marktanalyse. Uit deze analyse blijkt dat Breda een stad is met veel horecagelegenheden. Dit sluit aan bij een bredere trend waarin de binnenstad transformeert van een place to buy naar een place to meet. Waar de stad vroeger gedomineerd werd door winkels, is er nu steeds meer focus op beleving. Dit is vooral merkbaar bij mooi weer, wanneer veel mensen ervoor kiezen om op een terras te zitten. Met dit beleid wil de gemeente meer grip krijgen op de ontwikkelingen binnen de horecasector.
Relatie horeca en winkels
Momenteel telt Breda 583 horecazaken, wat neerkomt op 3,1 horecagelegenheid per 1.000 inwoners. In het nieuwe beleid zijn er zes horecacategorieën in plaats van zeven, omdat cafés en bars nu onder één categorie vallen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de relatie tussen horeca en winkels en de mogelijkheden om deze twee beter op elkaar af te stemmen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Breda is tevreden over de huidige balans tussen horeca en andere bedrijven. Een bestuurslid van KHN Breda gaf de gemeente als advies: ‘Ga voor kwaliteit.’
Een belangrijke verandering binnen het nieuwe beleid betreft de exploitatievergunningen. De gemeente wil hierover meer in dialoog treden met ondernemers. Diversiteit speelt hierin een grote rol. Wethouder Arnoud van Vliet (VVD) gaf een voorbeeld: “Stel, er zit een straat met zes koffietentjes en er wil een zevende bij komen. Dat kan, maar we gaan wel in gesprek over de toegevoegde waarde.” De wethouder benadrukte dat zo’n gesprek twee kanten op kan gaan. Als de nieuwe zaak voldoet aan alle eisen, kan deze alsnog worden toegestaan. Dit beleid combineert harde en zachte richtlijnen, zodat ondernemers ook geadviseerd kunnen worden om zich op een andere locatie te vestigen als dat beter past bij de markt.
Nachthoreca
Om innovatie te stimuleren, organiseert de gemeente een evenement waarin ondernemers en beleidsmakers met elkaar in gesprek kunnen gaan en ideeën kunnen uitwisselen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van QR-codes waarmee gasten kunnen bestellen. De gemeente erkent dat de horecasector zich snel ontwikkelt en wil inspelen op nieuwe trends door middel van pilots en maatwerk. Ook wordt onderzocht of nachthoreca langer open kan, dit is tien keer per jaar, dan gaat het door tot 06:00 uur in plaats van 04:00 uur. Dit zal gebeuren in samenwerking met verschillende organisaties en bedrijven binnen de stad. Ook wordt dit jaarlijks geëvalueerd.
De exploitatievergunningen en de terrassenverordening worden stapsgewijs ingevoerd. Toch is de gemeente tevreden met de ontwikkelingen binnen de horeca, onder andere op nieuwe locaties zoals het Van Coothplein en de Nieuwe Ginnekenstraat. Wethouder Van Vliet zegt hierover: “We willen met dit beleid een gelijk speelveld creëren.” Een bestuurslid van KHN Breda voegt daaraan toe: “We zijn blij met dit horecabeleid, want het biedt een stip op de horizon voor de sector.”