Altijd al eens tegenover de Mobiele Eenheid willen staan?

Politie | Foto: BredaNu

Een keer relschoppen zonder de consequenties. Het kan op donderdag 13 juli 2023 tijdens een oefening die door de Politieacademie in Ossendrecht is georganiseerd.

De beelden van relschoppers en demonstranten die voorbij komen op het nieuws heeft iedereen wel eens gezien. Burgers en Politie staan recht tegenover elkaar en de spanning is om te snijden. Tijdens de oefening van de ME wordt er gebruik gemaakt van tegenspelers. Deze tegenspelers zij nodig om zo realistisch mogelijke senario’s te trainen.

‘Als tegenspeler acteer je in twee scenario’s’, vertelt Renko Fiks, namens de opleiding in Ossendrecht. ‘In het eerste is er nog niet veel aan de hand, gaat het vooral om communiceren. Praten met de ME, misschien een beetje uitdagen, maar niet meer dan dat. Het is vrij vriendschappelijk. Na een pauze volgt het scenario met oproer. Dan verandert de rol van de tegenspeler in een relsituatie, waarbij de ME maximaal wordt belaagd. De rol van tegenspelers is heel erg belangrijk bij deze scenario’s en in de opleiding van de ME’ers. We maken hierbij graag gebruik van groepen, bijvoorbeeld van scholen, sportverenigingen of studentenverenigingen.’

Aanmelden als tegenspeler kan onder de volgende voorwaarden:

  • Minimaal 16 jaar oud;
  • Geen strafblad/in aanraking geweest met justitie;
  • Alcohol en andere verdovende middelen (drugs) zijn niet toegestaan; en
  • Mentaal en fysiek in goede gezondheid;  

Aanmelden kan alleen, maar bij voorkeur met een groep door een mail te sturen naar tegenspel@politieacademie.nl met je naam, geboortedatum en telefoonnummer.