Wie heeft de beste kennis van de ‘Bredaose Taol’? Test jouw taalkennis bij ut Grôôt Kielegats Dikteej

Ut Grôôt Kielegats Dikteej in 2023. | Foto: BredaNu

Een ‘stripke’ hier en een ‘dâkske’ daar. Het goed schrijven van de ‘Bredaose Taol’ is voor veel mensen een grote uitdaging. Maar wel een uitdaging die ze graag aangaan tijdens ut Grôôt Kielegats Dikteej. Komende vrijdag vindt de derde editie plaats.

Volgens Stichting Kielegat is het dictee de ‘perfecte combinatie van traditie en onderwijs’. In tegenstelling tot het Groot Dictee der Nederlandse Taal, vroeger bekend van tv en nu nog steeds elk jaar via de radio te volgen, hoef je bij het Bredase dictee geen lange zinnen te verwachten. Het gaat hier juist om korte, maar wel typisch Bredase zinnen en uitdrukkingen. En losse woorden, die zijn vaak ook al moeilijk genoeg.

Petrus & Paulus

Ook komende vrijdagavond wordt het dictee afgenomen op basisschool Petrus & Paulus. Vorig jaar werd die locatie gekozen, omdat het de oude basisschool van de toenmalige Prins Arie was. Maar ook de nieuwe prins, Driekus d’n Tweejde, heeft een link met de school. ‘Zijn’ prinses geeft er namelijk les.

De presentatie van het ‘Dikteej’ is in handen van Joost de Bekker en oud-Baron Ronald Vermeulen. Aanmelden is nog steeds mogelijk en kan via de website van Stichting Kielegat.

Vorig jaar sprak BredaNu met twee kenners van de Bredaose Taol, Ronald Vermeulen en Kees Stallen. Bekijk de reportage hier terug: