Van Beatles tot Bach tijdens Bredase beiaardmaand

Toren van de Grote Kerk in Breda | Foto: BredaNu

Het is ondertussen al enkele jaren vaste prik op de kalender in de binnenstad. Augustus is in Breda de beiaardmaand. Elke donderdagavond zal er op de beiaard van de Grote Toren een concert worden gegeven.

Op 4 augustus trapt de Vlaming Jasper Depraetere de reeks af. De jonge Belg studeerde in 2018 af aan de Mechelse beiaardschool. Tijdens zijn concert in Breda speelt hij onder andere werk van de 17e eeuwse beiaardier Matthias Vanden Gheyn, maar ook composities van Cesar Franck en Toots Thielemans.

Een week later is onze eigen stadsbeiaardier aan de beurt. Paul Maassen speelt ‘eigentijdse en eigenzinnige’ bewerkingen van nummers van The Beatles. Ook op 18 en 25 augustus zijn er nog concerten vanuit de toren van de Grote Kerk.

Fotowedstrijd

Onderdeel van het Beatles-concert is een fotowedstrijd. Maassen roept op om de iconische ‘Abbey Road’-foto (die met het zebrapad) na te doen in Breda. De foto kan vervolgens op social media gedeeld worden met @torenbreda.

De concerten tijdens de beiaardmaand beginnen om 19u en worden letterlijk en figuurlijk ingeluid door het geluid van de Breda-Nassauklok uit 1695.

Bekijk hier een reportage die BredaNu in 2020 maakte over de Beiaardmaand: