Sluitstuk Archipel 4 in Galerij Ecker

Dichter, beeldend kunstenaar Y. Ne exposeert met 56 schilderijen op doek en papier in Galerij Ecker. Wethouder Marike de Nobel heeft op vrijdagavond 5 mei om 20.00 uur de expositie geopend. Op 21 mei vindt er een kunstenaarsgesprek plaats en op 4 juni een salon.

Dromen en werkelijkheid

De expo is het sluitstuk van het vierluik De Archipel 4. Y. Né gaf haar onderdeel een persoonlijke subtitel mee uit De Storm van Shakespeare: Wij zijn uit dezelfde stof gemaakt als dromen [en een lange slaap omsluit ons korte leven] – om het mentale, droomachtige karakter van ‘de Werkelijkheid’ aan te geven; de onvoorstelbare, zich voltrekkende, verbijsterende aspecten van leven en ‘er zijn’; van dromen, schouwtonelen, die eindig én tijdloos zijn.

Wat is er te zien?

Schilderijen op linnen en op papier in grote en kleine, intieme formaten.

Wat omvatten ze?

Eén brontekening (pen en inkt, 1991) – van een dansende, chaotische oerzee – ligt ten grondslag aan al het vrije werk dat Y. Né sindsdien maakte. Het eindeloos doorzwemmen en bespelen daarvan vormde haar ‘kosmos’, haar archief dat inmiddels honderdduizenden figuren en scènes omvat. Ze zijn een verlengstuk van haar fysieke en mentale bestaan en hebben een eigen energie en werkzaamheid. In Y. Né’s composities drukken zij de actualiteit uit alsook verre en verborgen geschiedenissen. Ze dragen allemaal een titel. Y. Né noemt ze haar ‘visioenen’.

Galerie Ecker – Markendaalseweg 18 – 4811 KC – Breda

De expositie loopt van 5 mei t/m 4 juni