Record Store Day in Breda: ‘Mensen zijn het aan het herontdekken’

Op de Record Store Day vieren muziekliefhebbers het bestaan van de platenzaak. De Vinylplaat is na een moeilijke periode terug van weggeweest. Ook bij platenzaak Green Vinyl in Breda werd stilgestaan bij de heropleving van de langspeelplaat.

“We hebben op deze dag live muziek en speciale platen die alleen hier vandaag te krijgen zijn”, vertelt eigenaar van de zaak, Frank Groen, terwijl de mensen driftig door de bakken met elpees gaan en een artiest in de hoek van de winkel zingt en op zijn gitaar speelt. De eerste Record Store Day vond zestien jaar geleden plaats in Amerika. “Het ging toen wereldwijd niet goed met de platenzaken. Het werden er steeds minder en men zocht een manier om de klanten weer naar de winkel te trekken. Deze dag is daar een voorbeeld van, waarbij bijvoorbeeld speciale platen op de dag worden uitgegeven exclusief in de platenzaken en livemuziek van artiesten uit een zo breed mogelijk genre.”

Rare hobby

De Record Store Day breidde verder uit over de Amerikaanse grenzen. Groens zaak doet nu voor de negende keer mee. “Ikzelf ben rond 2000 begonnen met het verzamelen van platen en dat was wel een tijd dat niet veel mensen meer platen draaiden. Dat werd allemaal weggedaan, maar een paar jaar daarna zag je kentering. Het is weer herontdekt en mensen die vroeger dachten ‘Wat een rare hobby’, hebben nu zelf een platenspeler in de woonkamer staan.”

Ook in de groep mensen die de platen koopt ziet Groen een verandering. “In de tijd dat de platen in een dal zaten waren het vooral oudere mannen en DJ’s die verzamelden. Zie ik nu ook jongeren mensen die het ontdekken. Het is echt heel wisselend publiek nu.”