Nassaulezing in de Grote Kerk als afsluiter van de Nassaudag

‘Van Monster naar Breda, de relatie tussen de Polanens en de Nassaus’

Op 29 mei wordt om 20.00 uur de Nassaudag afgesloten met de jaarlijks terugkerende lezeing in de Grote Kerk. Dit jaar staat deze lezing in het teken van de Grote Kerk. Centrale vraag is hoe de Polanens die in Monster hun kasteel hadden naar Breda kwamen?

De spreker

Adri vvan Vliet is de spreker die in deze lezing in zal gaan op dit onderwerp. Hij is specialist in de Nederlandse maritieme geschiedenis in de 16e en 17e eeuw. Een uitgave van zijn hand is het boek ‘Bastaard van Oranje’ over de ook in Breda zeer bekende Justinus van Nassau.

Centraal in zijn lezing staan de Polanens waarvan in de late middeleeuwen het kasteel in Monster stond. Zij hebben voor, tijdens en, ondanks de Hoekse en Kabeljauwse twisten, daarna hun bezit richting Breda weten uit te breiden. De ontwikkeling van Breda in de 14e eeuw is voor een groot deel te danken aan de heren van Breda van Polanens bloed.

Huwelijk Polanen en van Nassau

Belangrijk voor deze familie was de relatie die ontstond tussen de Polanens en de Nassaus door het huwelijk in 1403 tussen erfdochter Johanna van Polanen en Engelbrecht I van Nassau, één van de voorvaders van koning Willem Alexander. Een middel wat niet ongebruikelijk was in die tijden om macht en bezit te handhaven en uit te breiden. Met dit huwelijk legden de Nassaus hun basis in de Nederlanden. In Breda was de bouw van de locatie van deze lezing, de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk, dé pr-stunt van de Nassaus!

Voor meer informatie kijk op de wesite van de organisatie.