Aspirant-mââuwers in het Kielegat mogen warmdraaien tijdens inloopavond

Foto: Stichting Kielegat

Elk jaar gaat Stichting Kielegat op zoek naar de Grôtste Mââuwert. Deze oude traditie van de humoristische tonrede is op zoek naar Kielegatters die goed kunnen mââuwen. Op donderdag 23 november om 20:00 organiseert Stichting Kielegat in Café de Haagse Poort een open avond voor iedereen die deze kunst wil oefenen. Veel Kielegatters dromen ervan om vanuit een ton een menigte toe te spreken. Om met scherpe tekst en een typetje paraat, de lachers op de hand te krijgen. Maar niet iedereen weet waar ze moeten beginnen.

“De inloopavond is voor iedere mââuwer anders. Vaak deed ik tijdens de inloopavond een stukje dat ik dan al af had. Andere mââuwers gaven me dan complimentjes of tips. Door het kijken naar anderen, ontstonden vaak op zo’n avond allerlei nieuwe ideeën”, aldus Ellen van Opdorp, de Grôtste Mââuwert van 2020 na haar ervaring met eerdere inloopavonden.

Support van ervaren mââuwers

Op deze eerste inloopavond van het jaar onderweg naar de verkiezing van de Grôtste Mââuwert van ut Kielegat in 2024 helpen ervaren tonpraters met alles wat nodig is. Van hulp met tekst en het mââuwen in een ton uitproberen tot het vinden van een typetje en over podiumvrees heen komen. Het is een behulpzame en gezellige avond in het teken van een bijzondere traditie.