Uitpubliek niet welkom bij wedstrijden tussen NAC en Willem II

Foto: BredaNu

De wedstrijden tussen NAC en Willem II worden dit seizoen zonder uitpubliek gespeeld. Dat hebben de burgemeesters van Breda en Tilburg in overleg met politie, het Openbaar Ministerie en beide clubs besloten.

De veiligheid tijdens de wedstrijden kan onvoldoende worden gewaarborgd, is te lezen in een verklaring die de gemeente Breda vandaag naar buiten bracht. Sinds de coronapandemie zou er meer sprake zijn van zaken als geweld en vandalisme rondom wedstrijden.

100 politie-agenten

Burgemeester Theo Weterings van Tilburg spreekt over minstens 100 politie-agenten die nodig zouden zijn om een wedstrijd tussen de Bredase en Tilburgse clubs in goede banen te leiden: “De benodigde politie-inzet, de fysieke voorzorgsmaatregelen en de drooglegging van de stadions gaat collega Depla en mij te ver. Ook gegeven de ervaring bij andere clubs in het land, hebben we in de gezamenlijkheid van het overleg besloten dit voetbalseizoen de derby zonder uitpubliek te spelen.”

De Bredase burgemeester Paul Depla laat weten zich ervan bewust te zijn dat goedwillende supporters de dupe zijn van een groep mensen met slechte bedoelingen. Volgens Depla blijft het de bedoeling om zoveel mogelijk een persoonsgerichte aanpak te hanteren. “We zien vaak dat ze in de anonimiteit van de groep opgaan, we doen er alles aan om ze uit die anonimiteit te halen door een groepsgerichte benadering in te zetten. Het resterende seizoen gebruiken we om de kwaadwillende supporters uit de stadions te krijgen”, schrijft Depla.

Volgend jaar hopelijk mét publiek

Op 11 december nemen de clubs het in Tilburg tegen elkaar op. Een wedstrijd die dus alleen door Willem II-supporters bijgewoond zal worden. Op 14 april komen de Tilburgers naar Breda. Beide burgemeesters hopen dat de derby’s volgend jaar weer mét uitpubliek gespeeld kunnen worden.