Special KIDS-dag is een sportdag voor ieder kind

Special KIDS-dag
Special KIDS-dag | Foto: BredaNu

Vandaag vond de 31e editie van de Special KIDS-Dag plaats bij atletiekvereniging Sprint in Breda. Een sportieve dag waarop kinderen van zowel speciaal- als regulieronderwijs samenkwamen om deel te nemen aan diverse sportactiviteiten. De dag werd feestelijk geopend door paralympisch kampioen Kimberly Alkemade en wethouder Eddie Förster.

Kinderen van De Griffioen, De Horizon, het Breda College en Het Kasteel waren aanwezig om in gemengde groepen kennis te maken met sporten zoals atletiek, basketbal en handbal. Naast de reguliere sporten konden de leerlingen ook deelnemen aan aangepaste sporten, zoals running blind en rolstoelbasketbal. Deze inclusieve opzet bood de kinderen met en zonder beperking de kans om samen nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Kimberly Alkemade, paralympisch kampioen op de 100 en 200 meter sprint in de klasse T-64 en winnaar van zilver en goud tijdens de Paralympische Spelen in Parijs, mocht de sportdag openen. Ze benadrukte het belang van inclusiviteit in de sportwereld. “Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor sporten met een beperking. Zo’n evenement als deze draagt daaraan bij. Zo leren kinderen dat iedereen welkom is en gewoon kan meespelen,” aldus Alkemade over de Special KIDS-dag.

Met ongeveer driehonderd deelnemers verliep de sportdag vlekkeloos dankzij de organisatie van Breda Actief en de afdeling Aangepast Sporten van Sprint. Het evenement draaide niet alleen om sportieve prestaties, maar ook om sociale verbinding. Voor veel kinderen was het een unieke ervaring om samen te spelen en op een speelse manier met elkaar in contact te komen. KIDS is dan ook een afkorting voor Kinderen Integreren Door Sport.

Special KIDS-dag benadrukt het verbindende aspect van sport en laat zien dat iedereen, ongeacht beperking, volwaardig kan deelnemen aan sportactiviteiten. Wethouder Eddie Förster sloot de opening af met de woorden: “Dit is waar Breda voor staat: een stad waar iedereen meetelt en iedereen mee kan doen.”