Zweten voor het goede doel: iedere deelnemer van Move to Fight Cancer heeft een eigen verhaal

Deelnemer van Move to Fight Cancer staan klaar om in het water te springen | Foto: Maud Eijkman / BredaNu

Zondagmiddag vond Move to Fight Cancer plaats in de Bredase binnenstad. Nadat het evenement vorig jaar een keertje oversloeg en de vorige twee edities wegens blauwalg noodgedwongen plaatsvonden in De Kuil in Prinsenbeek, konden de deelnemers dit jaar weer in het water van de Mark plonzen. Althans, als ze kozen voor het onderdeel zwemmen. Dit jaar konden deelnemers namelijk ook hardlopen of spinnen om geld op te halen voor onderzoek naar kanker.

En geld, dat werd zeker opgehaald tijdens deze editie. Aan het einde van het evenement maakte de organisatie bekend dat de deelnemers ruim 375.000 euro bij elkaar hebben gekregen. Veel deelnemers zijn ontzettend gemotiveerd om zoveel mogelijk geld op te halen. En dat is niet verwonderlijk, want bijna iedereen doet mee met een eigen verhaal. Sommigen hebben de ziekte zelf overleefd, anderen doen het voor een naaste die in veel gevallen de strijd tegen de ziekte hebben verloren.

‘Ik hoef maar een uurtje te vechten’

“Het komt de laatste tijd heel erg dichtbij”, vertelt deelnemer Jos geëmotioneerd over zijn keuze om mee te doen. Samen met de andere deelnemers in zijn team haalde hij 7000 euro op. “Een personeelslid van ons, 41 jaar. En mijn broer. En vorig jaar een van mijn beste vrienden overleden. Tja, het moet gewoon even. Ik hoef maar een uurtje te vechten, andere mensen vechten heel lang en heel veel. Als ik daar mijn steentje aan bij kan dragen, dan doe ik dat graag.”

Deelnemer Eric nam vandaag plaats op de fiets om twee uur te spinnen. Ook zijn groepje wist ruim 7500 euro bij elkaar te krijgen. “Een paar jaar is ‘één van onze beste vrienden overleden en Babette is nu herstellende van borstkanker. Daarom willen we er echt voor gaan.” Babette is er zelf ook bij, niet als deelnemer maar in een andere belangrijke rol: het aanmoedigen van de deelnemers. “Ze hebben zich enorm ingezet om heel veel geld in te zamelen, dat is fantastisch.”

Als NAC het onwerkelijke kan, dan ik ook

Er zijn ook deelnemers voor wie de ziekte nóg iets dichterbij staat. Bijvoorbeeld omdat ze er zelf mee te maken hebben gehad. Zo zat deelnemer Dennis twee weken geleden nog in het ziekenhuis na een chemokuur van een jaar. Rond dat moment gaf de fervent NAC-supporter zich met zijn teamleden op om mee te doen en hebben in die korte tijd nog 7500 euro bij elkaar weten te halen. “In principe heb ik een uitslag in het ziekenhuis gekregen die niet best was, maar ik ben er zelf van overtuigd dat ik beter kan worden. Ook met dat gekke verhaal met NAC, iedereen dacht dat ze niet gingen promoveren en dat hebben ze toch gedaan. Het is niet dat ik daardoor zelf ook hoop heb gekregen, want ik was van tevoren ook al hoopvol. Maar het geeft wel zoiets van ‘Als zij het kunnen, dan kan ik ook het onwerkelijke werkelijk laten worden.”

Maandagavond kun je bij BredaNu in De Sportredactie kijken naar een uitgebreide reportage over Move to Fight Cancer.