VVD grootste partij in Breda in Provinciale Statenverkiezingen, opkomst iets lager dan landelijk beeld

Foto: BredaNu

De stembussen zijn gesloten en de voorlopige uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen zijn bekend gemaakt. Volgens de cijfers die de gemeente Breda bekend heeft gemaakt, komt de VVD als grootste partij uit de bus in onze gemeente.

De partij moest wel iets inleveren ten opzichte van de vorige verkiezingen, vier jaar geleden. Toen stemden ruim 15.000 inwoners van de gemeente Breda op de partij, waar het er in 2023 iets meer dan 13.000 waren.

De grootste nieuwkomer is, net als in de rest van Nederland, de BBB van Caroline van der Plas. De partij deed voor het eerst mee aan de Provinciale Statenverkiezingen en wist in Breda ruim 7750 stemmen op te halen. JA21 en Volt wisten beiden iets meer dan 3000 Bredanaars te enthousiasmeren voor hun partij.

Inleveren

Die stemmers komen natuurlijk ergens vandaan. Er zijn ook partijen die hebben moeten inleveren ten opzichte van 2019. Onder andere het CDA, D66 en Forum voor Democratie zagen kiezers verdwijnen, waarbij de laatste partij maar een kwart van haar achterban wist vast te houden.

De opkomst in Breda lag met 54,1 procent iets lager dan het landelijke opkomstcijfer van 57,5% (op basis van de cijfers van donderdagochtend). In totaal hebben 76.179 inwoners van de gemeente Breda een geldige stem uitgebracht.