Vijf jaar cel en tbs voor Bredanaar die Tim Hofman wilde doden

Presentator Tim Hofman | Foto: Ed van de Pol / BNNVARA

Christ T, de man uit Breda die BNNVARA-presentator Tim Hofman wilde doden, is veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met voorwaarden. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland woensdag besloten.

De Bredanaar ging op 6 september met een vuurwapen naar het Mediapark met het plan om de presentator te doden. Hij meldde zich bij de receptie van het gebouw waar omroep BNNVARA gevestigd is met de smoes dat hij een handtekening wilde van Hofman. Hij kreeg de presentator echter niet te zien. Later kwam hij nog een keer terug en vertelde hij tegen een beveiliger dat hij Tim Hofman wilde doden. Christ T. werd even later in de buurt aangehouden door de politie.

Terroristisch motief

Volgens de rechtbank kan bewezen worden verklaard dat T. een van plan was om Hofman te vermoorden. Ook vond de rechter dat daarbij sprake was van een terroristisch motief. T. had namelijk eerder een manifest geschreven waarin hij zijn afkeer van de LHBTIQ+-community omschreef. Hij zag Tim Hofman als het boegbeeld van die gemeenschap.

De straf viel lager uit dan het Openbaar Ministerie aanvankelijk had geëist. Als het aan het OM had gelegen, ging de Bredanaar 12 jaar de cel in met daarbij tbs met dwangverpleging.